Hlavní obsah

Írán má v syrské válce přes 1000 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

V bojích v Sýrii padlo přes 1000 vojáků a bojovníků vyslaných Íránem. Teherán je ve válce stejně jako Moskva nebo libanonský Hizballáh spojencem Damašku. O nové íránské bilanci informovala v úterý s odvoláním na íránský zdroj agentura Reuters. Jde podle ní o výrazný nárůst obětí, protože ještě v srpnu Írán hlásil 400 svých mrtvých.

Foto: Profimedia.cz

Íránský voják

Článek

Írán začal své vojáky a poradce do Sýrie vysílat na začátku konfliktu, který začal v roce 2011. Šíitský Írán stojí za režimem v Damašku, který je v rukou šíitské sekty alávitů.

I když do Sýrie odchází mnoho Íránců, Teherán pro boj získává i cizince, hlavně Afghánce a Pákistánce. [celá zpráva]

Polovina obětí, které Írán ohlásil v srpnu, byli Afghánci.

Obránci svatyně

Mohammadalí Šahídí Mahallatí, který stojí v čele nadace, jež pomáhá příbuzným obětí syrských bojů, řekl, že počet "íránských mučedníků přesáhl 1000". Írán vyslané bojovníky a vojáky označuje za "obránce svatyně", protože poblíž Damašku je mešita Sajjidy Zajnab, která stojí na místě, kde byla podle pověsti pohřbena vnučka proroka Mohameda.

Podle Reuters mezi Íránci zapojení Íránu do bojů v Sýrii nemělo zpočátku velkou podporu, ale nyní se stále více lidí v Íránu kloní k názoru, že sunnitský Islámský stát, který působí v Sýrii, je hrozbou i pro Írán. Do boje se údajně hlásí takové množství dobrovolníků, které Teherán do Sýrie ani poslat nemůže.

Reklama

Související články

Rusko popírá nálety na Aleppo

Ministři zahraničí Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry hovořili ve čtvrtek v Limě o Ukrajině a válce v Sýrii. Po setkání na okraj začínajícího summitu Rady...

Výběr článků

Načítám