Hlavní obsah

Zničte města nevěřících, ať krev teče proudem, vyzývá vůdce Islámského státu k boji na Západě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Duchovní vůdce Islámského státu (IS) Abú Bakr Bagdádí vystoupil poprvé od začátku bitvy o irácký Mosul. V situaci, kdy se zdá neodvratným osvobození města od IS, potažmo definitivní porážka samozvaného chalífátu apeluje Bagdádí na nahrávce na islámské radikály, aby se odhodlali k partyzánské válce proti „nepřátelům boha” a podnikali s větší intenzitou sebevražedné útoky v západních zemích.

Foto: Profimedia.cz

Vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí

Článek

O poselství prostřednictvím audio nahrávky informovala agentura Reuters i další přední světová média, její autenticitu však není možné ověřit.

„Převraťte noci nepřítele ve dny, zničte města nevěřících, vmeťte do jejich zemí chaos a postarejte se, aby jejich krev tekla proudem,“ nabádá Bagdádí v prvním projevu zveřeněném od začátku bitvy o Mosul, druhé největší město v Iráku a vůbec největší državu Islámského státu. [celá zpráva]

Přestože je město z hlediska Islámského státu patrně ztracené, apeluje Bagdádí na teroristy, aby se za žádných okolností nevzdávali. „Nevzdávejte se. Udržení pozic se ctí je tisíckrát lepší než ústup v hanbě,“ cituje z 31minutové nahrávky agentura Reuters.

Otázkou je, zda Bagdádí, který je podle Kurdů v Mosulu, drží pozici kvůli cti, nebo proto, že je město z velké části obklíčeno a on nemá kam prchnout. [celá zpráva]

Trpící civilisté 

Pokud se budou islámští teroristé řídit jeho rozkazy, je to tragická zpráva pro civilisty, kteří v Mosulu a dalších okupovaných městech a vesnicích v Sýrii a Iráku zůstávají. Džihádisté je používají jako živé štíty a panuje podezření, že je v řadě případů raději zavraždí, než aby je nechali uprchnout. [celá zpráva]

Pokud jde o radikály, kteří nejsou či se nemohou dostat do Sýrie a Iráku, Bagdádí na ně apeloval, aby útočili v Libyi a v Turecku. „Turecko se dnešním dnem stalo vaším místem působiště a cílem vašeho džihádu. Vpadněte tam a proměňte jejich pocit bezpečí v děs,“ vyzval vůdce Islámského státu.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí

Dalším konkrétním cílem je Saúdská Arábie. Bagdádí vyzval teroristy, aby tam „podnikali útok za útokem“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám