Hlavní obsah

Chalífa Islámského státu Bagdádí se skrývá v Mosulu, tvrdí Kurdové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irbíl

Chalífa Islámského státu Abú Bakr Bagdádí se podle kurdských zdrojů stále skrývá v Mosulu, do kterého již pronikly irácké jednotky. Uvedl to list Independent s odvoláním na vysokého kurdského představitele Fuáda Husajna. Podle něj se Islámský stát zhroutí, bude-li chalífa zabit.

Foto: Profimedia.cz

Abú Bakr Bagdádí při kázání v mosulské mešitě v létě 2014

Článek

Husajn, který je šéfem kanceláře kurdského prezidenta Masúda Barzáního v rozhovoru prohlásil, že vláda má z různých zdrojů informace, že „Bagdádí je tam (v Mosulu), a když bude zabit, bude to znamenat kolaps (IS)“. Tvrdí to, i když podle amerických tajných služeb se vysocí představitelé Islámského státu z města stáhli do Sýrie.

Husajn vysvětlil, proč by smrt vůdce znamenala konec Islámského státu. Musel by si vybrat nového chalífu uprostřed bitvy, jenže žádný následovník nebude mít autoritu a prestiž Bagdádího, jemuž se podařilo ustavit chalífát.

Bagdádí se podle Husajna posledních osm nebo devět měsíců ukrývá a je velmi závislý na velitelích v Mosulu a Tal Afaru. Důvodem je, že další vysocí představitelé Islámského státu, zejména ti ze Sýrie, už byli zabiti.

Zkomplikuje dobývání města

Přítomnost Bagdádího v Mosulu ale může zkomplikovat dobývání města a prodloužit boj, protože jeho věrní se budou tvrdě bránit až do své smrti.

„Je jasné, že prohrají, ale ne, jak dlouho to bude trvat,“ dodal Husajn. Poznamenal, že kurdští pešmergové, kteří se nakonec na dobývání města nepodílejí, byli ohromeni množstvím tunelů, které Islámský stát vykopal, aby získal úkryty ve vesnicích u Mosulu.

Zdůraznil, že rychlost dobytí města bude také záviset na tom, zda Islámský stát zničí pět mostů přes řeku.

Irácké jednotky už ovládly čtvrť Kukdžala a v předměstí Mosulu postoupily do čtvrtí Karama a Džudajadat al-Muftí. [celá zpráva] Ve středu však jejich další postup zastavilo špatné počasí, písečná bouře a husté mraky zabránily nasazení letadel a dronů, které poskytují podporu ze vzduchu a provádějí průzkum. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám