Hlavní obsah

Irácké síly zabezpečují předmostí v Mosulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Navzdory nepříznivému počasí, které ve středu bránilo nasazení letadel, se iráckým silám daří držet předmostí v Mosulu, uvedla televize ABC. Další postup se ale zastavil, řekl agentuře AP brigádní generál Hajdar Fadhil.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Irácké speciální síly na předměstí Mosulu

Článek

Postup není možný, protože nemohou létat letadla a drony, které jsou klíčové pro průzkum.

Jednotky ve městě také čekají na posily, které by jim umožnily proniknout hlouběji k centru. Nyní postupují dům od domu a snaží se zajistit bezpečnost civilistů, kteří tam jsou.

„Bojíme se, že radikálové z Daíš (arabský akronym Islámského státu) by mohli minomety ostřelovat naše síly nebo město. Z důvodů bezpečnosti rodin jsme je vyzvali, aby všichni zůstali v domech,“ řekl velitel protiteroristických sil Abdul Ghání Asadi. Na dobytých územích vyhlásil zákaz vycházení.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Velitel iráckých protiteroristických sil generál Abdul Ghání Asadi

Domy prohledávají ženisti, zda v nich nejsou nastražené nálože. Hledají je i na ulicích.

Osvobození vítají zejména ženy. Jedna řekla BBC, že během dvou let vyšla z domu jen dvakrát. Dodala, že by mohla být bita, i kdyby jen pověsila vyprané prádlo na střeše.

Postup iráckých sil 

Elitní protiteroristické jednotky v úterý nejprve ovládly Kukdžali  a dostaly se do zastavěnější čtvrti Karama. Vojáci deváté a první divize pronikli do sousední čtvrti Džudajadat al-Muftí, která leží na jihovýchodním okraji města.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Kukdžali po vyhnání Islámského státu

Postupují také jednotky jižně od města, policejní sbory tam obsadily čtyři vesnice v oblasti Hamam al-Alil, ležící asi 30 km od města.

V další fázi bojů čeká armádu postup jednotlivými ulicemi, kde bude nejspíš nastraženo množství výbušnin, a boj dům od domu. Zároveň se budou chtít vyhnout obětem z řad civilistů, kterých ve městě stále žije přes milión.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám