Hlavní obsah

Pomoc Syřanům v Aleppu uvázla na hranicích. Damašku vadí, že je z Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Kolona kamiónů s humanitární pomocí pro obklíčenou východní čtvrť Aleppa stále čeká na turecko-syrské hranici. Damašek ve čtvrtek konvoji neposkytl povolení vjet do země, protože pomoc nejde přes OSN. Turecko vyslání části pomoci se Spojenými národy nekoordinovalo a neinformovalo ani Damašek, OSN přesto doufá, že kamióny budou moci projet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ještě v úterý humanitární konvoje mohly přes Cilvegözü projetVideo: Reuters

 
Článek

Turecko už v úterý vyslalo několik desítek kamiónů, ale podle Reuters na hranici ve městě Cilvegözü čekají dvě kolony, každá tvořená 20 nákladními automobily. Vezou mouku a další jídlo. Na žádost Ruska je přitom kolona označena jen symboly OSN.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Uzavřený přechod Cilvegozu

„Trvá to déle, než jsme doufali,” sdělil mluvčí Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) David Swanson. „Některé skupiny se z toho snaží politicky těžit, s tím je třeba skončit. OSN je připravena dovézt pomoc nejenom do východního Aleppa, ale také do dalších obležených míst a špatně dostupných lokalit. Ale jen tehdy, bude-li tam přístup možný,” řekl Swanson.

Žádné přímé dodávky, obzvlášť z Turecka

Krátce potom, co Turecko v úterý ohlásilo vjezd asi třiceti kamiónů s pomocí do Sýrie, vláda v Damašku podle agentury SANA oznámila, že odmítne pomoc z Turecka, která nejde přes OSN: „K prohlášením tureckého režimu, že má záměr posílat do Aleppa materiál deklarovaný jako humanitární pomoc, oznamuje Syrská arabská republika, že odmítne povolit dodávky veškerému takovému materiálu, který není koordinován se syrskou vládou a Spojenými národy, bez ohledu na to, kdo ho dodává, ale zejména v případě Turecka.“

Diplomatický zdroj, který si nepřál být jmenován, přiznal stanici Al-Džazíra, že zapojení turecké vlády do pomoci představuje hlavní třecí plochu: „Politika vstoupila do způsobu doručení (pomoci).“

Ankara patří k odpůrcům syrského prezidenta Bašára Asada a podporuje vojensky a finančně skupiny, které proti jeho vládě bojují.

Příměří zatím drží

Vyjednavač OSN Staffan de Mistura vyjádřil naději, že vozidla s pomocí budou moci záhy projet. Samotné příměří platné od pondělního večera ocenil, protože vedlo k „výraznému poklesu násilí“.

„Dnes to vypadá, že klid převládá v Hamá, Latákiji, ve městě Aleppo i ve venkovských částech provincií Aleppo a Idlib. Zdroje z terénu včetně těch ve městě Aleppo uvádějí, že bez náletů se situace dramaticky zlepšila,“ prohlásil de Mistura podle Al-Džazíry.

Představitel syrské opozice George Sabra se však domnívá, že nynější klid zbraní nevydrží déle než ten minulý. Na obnovu mírových rozhovorů je podle něj brzy.

Kreml ve středu vyhodnotil příměří jako křehké.

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii utichly zbraně

V Sýrii začalo v pondělí večer v 19:00 (18:00 SELČ) platit příměří dojednané Spojenými státy a Ruskem. Zatím je víceméně dodržováno, i když část vzbouřenců se...

Výběr článků

Načítám