Hlavní obsah

Válka v Sýrii má 300 tisíc mrtvých, pomoc z Turecka Asad nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Ankara
Aktualizováno

V syrské válce zahynulo už více než 300 tisíc lidí. V úterý to uvedla exilová organizace SOHR. Nejsou mezi nimi jen válečníci, ale i desetitisíce civilistů. Do severní Sýrie mezitím v úterý vjely z Turecka první kamióny s humanitární pomocí. Syrská vláda ji ale odmítá, dokud s ní nebude koordinována.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Muž na starém syrském tanku pozoruje boje u syrsko-izraelské hranice.

Článek

Z dokumentace SOHR vyplývá, že mezi 301 781 oběťmi je více než 86 600 civilistů a mezi nimi bylo 15 000 dětí. Armáda a její spojenci přišli o 107 000 lidí. Oponenti režimu pak mají přes 52 000 obětí a zhruba stejný počet padlých je mezi radikály, z nichž mnozí byli cizinci.

SOHR také konstatovala, že v jednom měsíci padlo i 9000 lidí.

Existují ale i odhady s vyšším počtem obětí. Nevládní organizace Syrian Centre for Policy Research (SCPR) letos v únoru vydala odhad, podle něhož boje v Sýrii nepřežilo 400 000 Syřanů a dalších 70 000 zemřelo v důsledku nedostatku zdravotní péče nebo přístupu k čisté vodě.

Tureckou pomoc Asad nechce

Válka v Sýrii zuří přes pět let a nedávno se do ní zapojily i turecké pozemní síly. V úterý pak na sever země vjelo prvních 20 tureckých kamiónů s humanitární pomocí. Prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí oznámil, že díky nynějšímu příměří bude do Aleppa vysláno 30 vozidel s potravinami, oblečením i hračkami pro děti.

Ruští vojáci zřídili na silnici Castello u Aleppa mobilní pozorovací stanoviště, aby zajistili bezpečný průjezd kamiónů. Jde o zásadní trasu využívanou pro zásobování města a v minulých týdnech se o ni svedly velmi těžké boje. Teď silnici kontroluje syrská armáda.

Vláda syrského prezidenta Bašára Asada ale oznámila, že žádnou pomoc, která nebyla koordinována s ní, anebo s OSN, nepřijme.

Samotná OSN zatím humanitární pomoc nezahájila. Mluvčí Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) Jens Laerke řekl, že OSN musí mít jistotu, že její partneři a pracovníci zapojení do humanitárních operací v Sýrii nebudou v ohrožení života.

Příměří v Sýrii je zatím obecně víceméně dodržováno. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Syrská vláda schválila dohodu o příměří

Syrská vláda pod vedením prezidenta Bašára Asada v sobotu vyslovila souhlas s dohodou o příměří, kterou uzavřely Spojené státy a Rusko. Klid zbraní by měl...

Asad se modlil v dobyté Daráji

Syrský prezident Bašár Asad v pondělí navštívil damašské předměstí Daráju, z níž se před pár dny po čtyřech letech obléhání stáhli povstalci. Asad se v tamní...

V Sýrii se rozmáhá polygamie z rozumu

Půl roku po manželově smrti zvolila Syřanka Maha řešení, k němuž se uchyluje stále víc jejích krajanek - přijala nabídku stát se druhou manželkou již ženatého...

Výběr článků

Načítám