Hlavní obsah

Unášejte Zápaďany, jsou to nepřátelé islámu, vyzval šéf Al-Káidy

Předák radikální organizace Al-Káida Ajmán Zaváhrí vyzval bojovníky džihádu k unášení západních občanů. Jsou to nepřátelé islámu a lze je vyměňovat za uvězněné spolubojovníky. Zaváhrí to uvedl v novém poselství umístěném na internet. Upozornila na něj organizace SITE, která se zabývá sledováním aktivit islámských extremistů.

Článek

Únos je podle Zaváhrího „mocnou zbraní v boji s nepřítelem“. Rukojmí lze vyměnit a takto „osvobodit posledního muslimského vězně z vězení křižáků, odpadlíků od víry a nepřátel islámu“.

Někdejší oční lékař z Egypta Zaváhrí převzal vedení Al-Káidy po zabití Usámy bin Ládina v roce 2011. Už před tím byl významným ideologem hnutí a bin Ládinovým mentorem. USA na jeho hlavu vypsaly odměnu 25 miliónů dolarů (615 miliónů korun).

Pětašedesátiletý Zaváhrí se zřejmě ukrývá v afghánsko-pákistánském pohraničí a čas od času zveřejní novou výzvu. Mezi posledními byl jeho apel na tzv. osamělé vlky žijící na Západě, aby neváhali udeřit. Al-Káida se během Zaváhrího vedení spojila s radikálním hnutím Tálibán. Vůči Islámskému státu se opatrně vymezuje.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Reklama

Výběr článků

Načítám