Hlavní obsah

Jordánsko po atentátu zavřelo hranice, jsou ohroženy životy tisíců uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ammán

Jordánsko po úterním útoku sebevražedného atentátníka zcela uzavřelo hranice se Sýrií a Irákem. Příhraniční oblasti prohlásilo za vojenské prostory, do nichž nebude bez zvláštního povolení nikoho pouštět. Reaguje tak na úterní útok, při němž zemřelo šest jordánských vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulníky jordánského letectva

Článek

„Na jakékoli vozidlo nebo člověka pohybujícího se nekoordinovaně v těchto oblastech bude pohlíženo jako na nepřítele. Bude s ním naloženo striktně a nemilosrdně,“ cituje BBC z prohlášení jordánské armády.

Ammán zároveň oznámil, že už nebude budovat žádné další uprchlické tábory a ty stávající nemá v úmyslu rozšiřovat.

Kdo stojí za úterním atentátem na jordánské vojáky, není jasné. Útok ale přišel ze Sýrie; atentátník přijel s náklaďákem napěchovaným výbušninami k jordánskému vojenskému stanovišti a trhavinu odpálil.

První útok od začátku války v Sýrii

Šlo o první útok tohoto druhu od vypuknutí občanské války v Sýrii před pěti lety. Jordánsko je součástí koalice bojující s Islámským státem a podle tamního ministra informací Muhammada Momaniho měli zpravodajci již několik měsíců indicie o tom, že se mezi Syřany tísnícími se na hranicích, skrývají bojovníci Islámského státu a dalších teroristických organizací.

Na humanitární pomoci z Jordánska jsou v současnosti závislé desítky tisíc Syřanů, kteří žijí na syrsko-jordánské hranici. Ministr Momani ale slíbil, že bude humanitární pomoc v omezené míře k potřebným pouštěna.

Související téma:

Humanitární organizace se nicméně obávají, že pokud Jordánci přestanou přijímat další uprchlíky, ohrozí to životy tisíců lidí. Dočasné přístřeší už v této zemi našlo více než 635 tisíc lidí. Nejvíce se jich ale tísní v Turecku, kam jich podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uteklo již přes 2,5 miliónu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám