Hlavní obsah

Americké drony v Jemenu zabily dvanáct teroristů včetně vůdce Al-Káidy a IS

Saná
Aktualizováno

Při útoku dvou amerických bezpilotních letadel bylo v Jemenu v noci na čtvrtek zabito dvanáct radikálů včetně jednoho z vůdců jemenské Al-Káidy na Arabském poloostrově Džalála Bilajdího, který také údajně stanul v čele jemenské odnože Islámského státu. Agentura AFP uvedla, že Bilajdího smrt potvrdil jeden z jeho příbuzných.

Foto: Baz Ratner/Files, Reuters

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Článek

Při jednom útoku bylo zabito šest lidí jedoucích v autě ve městě Rauda v odlehlé pouštní provincii Šabva, kde operuje Al-Káida.

Dalších šest lidí zahynulo při útoku v jihojemenské provincii Abján. Mezi nimi byl i významný velitel Džalál Bilajdí, jemuž se připisuje několik útoků v Jemenu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle jemenských sdělovacích prostředků patřil Bilajdí k polním velitelům místní Al-Káidy a organizoval útoky v Abjánu a dalších provinciích na jihu a východě země. Než se v roce 2011 připojil k Al-Káidě, působil jako imám mešity ve městě Zindžibár.

Podle agentury Reuters se Bilajdí stal vůdcem Islámského státu v Jemenu, když se odtrhl od Al-Káidy na Arabském poloostrově. Tato organizace se přihlásila k útoku na Mahdího mešitu z 20. června v Saná. Tu navštěvují většinou vyznavači zajdismu, zejména vzbouření šíitští Húsíové. Jemenský Islámský stát se přihlásil i k předchozím útokům na mešitu, z nichž dva si vyžádaly v březnu 2015 130 obětí a sedm lidí zabili při útoku 7. října na mešitu an Núr v Saná.

Jemenská Al-Káida využívá chaosu v zemi, kde povstali Húsíové proti sunnitské vládě a vyhnali ji. Její návrat zajistilo až zapojení arabské koalice vedené Saúdskou Arábií, značnou část území včetně hlavního města Saná ale stále drží šíité.

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Al-Káida v Jemenu se pokusila v minulé dekádě podniknout několik atentátů v letadlech. Dva muži, kteří vraždili v redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, tvrdili, že zabíjejí ve jménu jemenské Al-Káidy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám