Hlavní obsah

Po rafinériích Islámského státu bombardují spojenci sklady s penězi

Rakka

Letecká ofenzíva Spojených států a jejich spojenců na pozice Islámského státu definitivně vstoupila do další fáze. Po ropných rafinériích se teď bombardování soustřeďuje na sklady napěchované penězi. Informovalo o tom velení americké armády a dodalo, že ve zmiňovaných skladech jsou v přepočtu na dolary uloženy desetimiliónové sumy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koaliční nálety na banku IS v Mosulu a skladiště zbraníVideo: Reuters

 
Článek

„Veškeré obchodování Islámského státu probíhá hotově, nemají žádné účty. Údery na sklady peněz tak nepřítele vážně poškodí,“ vysvětlil podle agentury AFP mluvčí koalice vedené USA Steve Warren.

„Tím, že jim znemožníme vydělávat na prodeji ropy a zároveň je připravíme o hotové peníze, je můžeme srazit na kolena,“ řekl ještě Warren při tiskovém videobrífinku z iráckého Bagdádu. Přiznal také, že při náletech na sklady peněz umírali civilisté. „Civilních obětí je méně než deset,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecká stíhačka F-16 pojíždí na základně

Civilisté? Složité rozhodnutí

Pentagon čelí kritice, podle níž koalice osvobozuje obsazené části Iráku a Sýrie z rukou džihádistů příliš pomalu. Mluvčí spojenců v této souvislosti oznámil, že velitelství v rámci zefektivnění a zrychlení operace zvažuje rozšíření škály bombardovaných cílů, což by ale zvýšilo riziko dalších obětí na životech.

„To už je jedna z nepříjemných úloh velitelů, zvážit vojenský přínos a porovnat jej s rizikem ztrát na životech civilního obyvatelstva. To jsou složitá rozhodnutí, která ale velitelé musejí dělat,“ konstatoval dále mluvčí protiteroristické aliance.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Šéf Pentagonu Ashton Carter se ve středu sešel s ostatními ministry obrany koalice proti Islámskému státu a po jednání prohlásil, že dalším cílem bude de facto hlavní město Rakka v Sýrii a Mosul v Iráku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám