Hlavní obsah

Írán ukázal silo s raketami dlouhého doletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Snímky z podzemního sila s raketami dlouhého doletu zveřejnila v úterý íránská agentura Tasnim blízká elitním silám Revolučních gard. Stalo se tak den poté, co zařízení slavnostně zprovoznil předseda íránského parlamentu Alí Larídžání.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Írán ukázal silo s raketami dlouhého doletu

Článek

Íránská agentura neuvedla, že kde se silo nachází. Napsala však, že se nachází v horách půl kilometru pod zemí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Uskladněno je v něm také několik raket Emad s dlouhým doletem. Tu Íránci naposledy otestovali loni v říjnu a podle pozorovatelů tím porušili rezoluci Rady bezpečnosti OSN zakazující zkoušky technologií schopných nést jaderné hlavice. Deník The Wall Street Journal napsal, že Spojené státy kvůli tomu připravují nové sankce vůči Íránu. Teherán dal ale na srozuměnou, že zákaz bude ignorovat a prezident Hasan Rúhání údajně po zveřejnění zprávy WSJ nařídil rozšíření raketového programu. [celá zpráva]

Emad je podle analytiků verzí rakety Šaháb-3. Ta má dolet 1700, zatímco u Emadu Íránci deklarují dolet 2000 kilometrů s přesností na 500 metrů s hlavicí o hmotnosti 750 kilogramů. U rakety Šaháb-3 je uváděna maximální odchylka od zaměřeného cíle 2000 metrů.

Agentura Tasnim připomněla, že podle říjnového prohlášení velitele íránských vzdušných sil Amira Alího Hadžizádiha je silo jedním z mnoha základen rozmístěných po celém Íránu. Zatím je to ale teprve druhé podzemní raketové zařízení, které Írán ukázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám