Hlavní obsah

USA kvůli zkoušce balistické střely zavedou nové sankce vůči Íránu

Washington/Teherán

Spojené státy připravují poprvé od červencového uzavření historické dohody o íránském jaderném programu nové sankce vůči Teheránu. Reagují tak na říjnový zkušební odpal nové balistické rakety, kterým Írán porušil rezoluci Rady bezpečnosti Spojených národů.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama při projevu v Pentagonu.

Článek

S odvoláním na dobře informované zdroje z Obamovy administrativy o tom informovaly americká zpravodajská televize CNN a deník Wall Street Journal.

Americká opatření se mají dotknout zhruba desítky firem a jednotlivců v Íránu, Hongkongu a Spojených arabských emirátech. [celá zpráva]

Raketový program rozšíříme, reaguje Írán

Íránský prezident Hasan Rúhání podle agentury IRNA v reakci na americkou pohrůžku nařídil ministrovi obrany raketový program rozšířit. Sankce mají být odpovědí na říjnový test íránské balistické rakety schopné nést jadernou hlavici.

"Jelikož americká vláda očividně stále provádí svou nepřátelskou politiku a nezákonné vměšování... (íránské) ozbrojené síly musí rychle a významně zvýšit svou raketovou kapacitu," napsal íránský prezident ministrovi obrany Hosejnu Dehkánovi.

Rúhání rovněž zdůraznil, že Írán má právo vyvíjet rakety, jestliže nejsou určeny k tomu, aby nesly jaderné hlavice.

Dohoda o jaderném programu v ohrožení

Nové sankce by mohly vystavit tvrdé zkoušce atomovou dohodu. Zatímco íránské vedení by krok mohlo považovat za její porušení, vyhrazuje si Washington právo na uvalení sankcí v souvislosti s raketovým programem, financováním terorismu a porušováním lidských práv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám