Hlavní obsah

V Sýrii jsme nezasáhli jediný civilní cíl, tvrdí velitel ruského letectva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské letectvo od začátku svých operací v Sýrii před téměř třemi měsíci nezasáhlo žádné civilní cíle. V rozhovoru pro televizi Rossija 24 to v neděli řekl vrchní velitel ruského letectva Viktor Bondarev. Organizace Amnesty International (AI) minulý týden Rusko obvinila, že při jeho vzdušných útocích v Sýrii zemřelo nejméně dvě stě civilistů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský bombardér shazuje bomby nad Sýrií.

Článek

„Letectvo nikdy nezasáhlo civilní cíle v Sýrii,” uvedl podle agentury Reuters v rozhovoru Bondarev.

Moskva podle jeho slov pečlivě plánuje každý úder ve spolupráci se syrskou armádou.

„Říkám to se vší vážností. Ani v jednom případě mí piloti nezasáhli žádný takzvaný citlivý cíl, jako jsou školy, nemocnice, mešity nebo posvátná místa,“ dodal.

Rusko nálety v Sýrii zahájilo koncem září a už krátce po jejich začátku se objevily informace o zabitých civilistech. V prosinci pak nezisková organizace Syrská síť pro lidská práva zveřejnila zprávu, ve které uvedla, že ruské útoky v období od 30. září do 1. prosince zabily 570 civilistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ruských náletů v syrském IdlibuVideo: Reuters

Minulou středu pak organizace na ochranu lidských práv Amnesty International obvinila Moskvu, že při náletech nerespektuje mezinárodní práva a bombarduje klasickými nenaváděnými bombami oblasti obývané civilisty, což lze považovat za válečný zločin. [celá zpráva]

„Při některých útocích to vypadá, že ruské ozbrojené síly přímo napadaly civilisty nebo civilní objekty při náletech na obydlené čtvrti, kde nebyly žádné jasné vojenské cíle..., což vedlo k úmrtím a zraněním civilistů,“ uvedla ve své zprávě AI.

Organizace zkoumala „na dálku“ víc než 25 náletů provedených v pěti oblastech mezi 30. zářím a 29. listopadem.

Nezisková organizace Syrská síť pro lidská práva zveřejnila snímek, na kterém je údajná nevybuchlá kazetová munice shozená z ruských letadel na město Tal Refa'at na severu Sýrie.

Ruské ministerstvo obrany v odpovědi požadovalo, aby byla zveřejněna identita zdrojů, ze kterých AI vycházela, když do Sýrie nevyslala svůj tým, který by případy prozkoumal na místě.

OSN podle serveru International Business Times nedokázala nezávisle ověřit, zda se obvinění proti Rusku zakládají na pravdě.

Nevládní organizace Human Rights Watch ale tvrdí, že Rusko a syrská armáda používají v obydlených oblastech tzv. kazetovou munici. Se stejným tvrzením na adresu Moskvy přišla i AI.

Rusko nálety hájí s tím, že pomáhá syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi porazit Islámský stát a další radikální povstalecké skupiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám