Hlavní obsah

Rusové mají u Sýrie jednu z nejmodernějších ponorek s raketami s plochou dráhou letu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moderní ruská ponorka Rostov na Donu, vyzbrojená raketami s plochou dráhou letu Kalibr PL, dorazila k pobřeží Sýrie. Oznámila to v úterý ruská tisková agentura Interfax s odvoláním na zdroj obeznámený se situací.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruská loď v Kaspickém moři vystřeluje na Sýrii raketu s plochou dráhou letu.

Článek

„Ve výzbroji ponorky jsou rakety s plochou dráhou letu Kalibr PL podobné těm, které vypustily lodě Kaspické flotily na cíle Islámského státu,“ uvedl zdroj Interfaxu k výzbroji moderní dieselelektrické ponorky řady 636.3.

Ruské ministerstvo obrany zatím nasazení této ponorky u syrských břehů nepotvrdilo.

Na začátku října lodě Kaspické flotily vypálily na Islámský stát 26 střel 3M14 Kalibr přes Írán. tyto střely nebyly dříve vojensky použity. [celá zpráva]

Ponorka Rostov na Donu byla po testech v Severní flotile převelena pod Černomořskou flotilu, pod kterou spadá i oblast východního Středomoří. V Černomořské flotile je zařazena i první vyrobená ponorka řady 636.3 Novorossijsk, což jen ukazuje, jak velkou pozornost věnuje Moskva válce v Sýrii, kam vyslala skupinou letadel a systém protivzdušné ochrany S-400. U jejích břehů působí několik ruských lodí.

Řada 636.3 o výtlaku 4000 tun představuje třetí generaci ruských dieseleletrických ponorek, které patří k nejtišším na světě. Pod vodou dosahuje rychlosti 36 km/h, ponořit se může do hloubky 300 m. Ponorka s 52 členy posádky může působit na moři až 45 dní.

V červenci byla zařazena do výzbroje ruského námořnictva už třetí ponorka této řady Starij Oskol, na začátku listopadu pak čtvrtá Krasnodar. Ve výrobě jsou ještě další dvě.

Rusko vyslalo k arménsko-tureckým hranicím vrtulníky 

Moskva rovněž oznámila, že v Arménii posílila letku vrtulníků o sedm strojů. Na ruskou leteckou základnu Erebuni u Jerevanu byly převeleny bitevní vrtulníky Mi-24P a transportní Mi-8T, oznámila agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Další skupina vrtulníků se spolu s letkou stíhacích letounů MiG-29 na základnu přesune do konce letošního roku. „Poté piloti zahájí plánované operace,” dodala ruská agentura bez dalších podrobností. Základnu Erebuni využívá Rusko od roku 1995, o tři roky později se tam objevily první víceúčelové stíhací letouny MiG-29. Velkou vojenskou základnu má ruská armáda pronajatu i ve druhém největším arménském městě Gjumri. Obě jsou nedaleko tureckých hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám