Hlavní obsah

Čtyři ruské rakety nedoletěly do Sýrie, zasáhly Írán

Washington

Nejméně čtyři rakety s plochou dráhou letu, které vypálily ve středu večer ruské lodě v Kaspickém moři, nedoletěly až do Sýrie a dopadly na Írán. Uvedla to ve čtvrtek televize CNN s odvoláním na americké představitele. Íránské ani ruské zdroje to nepotvrdily.

Foto: ČTK/AP

Start ruské rakety s plochou dráhou letu z lodě v Kaspickém moři

Článek

Americké vojenské a tajné služby dospěly k závěru, že nejméně čtyři rakety se během letu do Sýrie zřítily. Je to patnáct procent, protože podle listu The Guardian Rusko vypálilo 26 raket.

Jeden z amerických představitelů nevyloučil ani možné oběti, další zdroje o nich nic nevědí.

Zatím není jasné, kam střely dopadly a s jakými následky. Podle listu The Independent zřejmě zasáhly severozápadní oblasti Íránu.

Ruské ani íránské zdroje tuto americkou zprávu nepotvrdily, uvedla íránská polostátní agentura FARS.

Foto: ČTK/AP

Odpálení ruské rakety s plochou dráhou letu z lodě v Kaspickém moři

Rusko má moderní, ale nevyzkoušené rakety

Rusko vypálilo na Sýrii moderní rakety s plochou dráhou letu 3M14 Kalibr (v kódu nato SS-N-27 Sizzler), které ještě nikdy nebyly použity v boji.

Reálný dolet se odhaduje na 1000 až 1200 kilometrů, ale oficiálně se uvádí jen 220 až 300 km, aby nebyly zařazeny mezi rakety středního doletu. Nesou hlavici o hmotnosti 400 kg. Mohou letět rychlostí dvaapůlkrát překračující zvuk ve výšce jen několik desítek metrů nad zemí. Mají ráži 533 mm, takže je lze vystřelovat z torpédometů, ovšem je možné je odpalovat i z kontejnerových odpalovacích zařízení v rámci systému Club K, S a U.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám