Hlavní obsah

Dron na džihádistu Johna navedlo britské komando, trouflo si skoro až do Rakky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Za likvidací džihádisty Johna stála přísně tajná pozemní operace jednotek SAS, nikoli nálet, jak vláda původně tvrdila. Osm elitních vojáků Jejího veličenstva proniklo hluboko do týlu nepřítele a přiblížilo se až na osm kilometrů od syrské Rakky. Ta je de facto hlavním městem Islámského státu. Odtamtud komando vypustilo půlkilové helikoptéry, jež džihádistu Johna lokalizovaly.

Foto: SITE Intel Group/Handout, Reuters

Samozvaný popravčí Islámského státu, jehož média identifikovala jako Londýňana kuvajtského původu Mohammeda Emwaziho.

Článek

Odvážná mise příslušníků jednotek Special Air Service započala 11. listopadu v noci, kdy dvě těsně nad terénem letící helikoptéry přelétly do Sýrie a vysadily na odlehlém místě v poušti zmiňované komando. Pro úspěch operace bylo klíčové, aby vojáky před úderem na džihádistu Johna nikdo nespatřil.

Zabijáci v buginách

Vojáci se tedy museli vyhnout silnicím a na místo určení, osm kilometrů od Rakky, dojeli v pouštních buginách. Zamaskovat se stihla osmice britských vojáků ještě před úsvitem.

Následující večer SAS vypustili jeden ze tří nano-vrtulníků s infrakamerou a nočním viděním, který byl naprogramován, aby doletěl do místa úkrytu teroristy britského původu, k šestipatrovému činžáku v rezidenční čtvrti Rakky.

Vznášej se a zírej

U domu džihádisty Johna se vrtulník usadil tak, aby zprostředkoval co možná nejlepší přehled o dění uvnitř, pak se přepnul do módu „vznášej se a zírej“.

Obraz byl prostřednictvím vysílačky komanda vysílán na velitelství SAS v britském Berefordu a na americké vojenské velitelství v katarském Dauhá. Nakonec se baterie helikoptéry vybily a její místo zaujala druhá. Takto plynuly dlouhé hodiny, aniž by kamery zaznamenaly cokoli neobvyklého.

Bezpilotní letoun se zaměřil na svůj cíl, aby džihádista John byl minulostí
Nejmenovaný zdroj z velitelství SAS

Když ale zaujala své místo třetí helikoptéra a poslala zpět snímky džihádisty Johna (vlastním jménem Mohameda Emwaziho), věci se daly rychle do pohybu.

„Američtí velitelé okamžitě změnili účel mise jednoho z nedaleko operujících dronů typu Reaper vybaveného raketami Hellfire. Bezpilotní letoun se zaměřil na svůj cíl a bylo po Johnovi. Všichni měli obrovskou radost, že jsme toho šílence dostali,“ popsal britskému listu The Daily Mail nejmenovaný zdroj z velitelství.

Brutální vrah

Mohammed Emwazi před kamerou podřízl několik západních rukojmích, včetně britských, a Islámský stát pak záznam umístil na internet. Podle svědků si také liboval v mučení zadržovaných, které mimo jiné vystavoval waterboardingu.

Na videích s „popravami” zajatců se objevil maskovaný. Podařilo se jej odhalit pomocí analýzy hlasu. Zjištění totožnosti napomohl jeho výrazný britský přízvuk. [celá zpráva]

Postupně se podařilo zjistit i to, jak se radikalizoval. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám