Hlavní obsah

Vraha z Islámského státu identifikovali. Je to londýnský vysokoškolák

– Londýn

Džihádista John, jak média překřtila muže, který uřezal hlavy několika západním zajatcům Islámského státu, je Londýňan původem z Kuvajtu. Mohammeda Emwaziho z londýnské čtvrti Queen’s Park poznal jeden z jeho přátel.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběr z videa Islámského státu zachycující první oběť, amerického novináře Jamese Foleyho s jeho vrahem.

Článek

„Nepochybuji, že džihádista John je Mohammed. Byl jako můj bratr. Jsem si jist, že je to on,“ řekl jeho přítel listu The Washington Post. Jeho jméno deník nezveřejnil.

Také Asim Qureshi z lidskoprávní organizace CAGE má za to, že Emwazi je popravčím Islámského státu, po jehož totožnosti se pátrá od loňského léta. „Je tam velice silná podobnost. Jsem si docela jistý, že je to tatáž osoba,“ řekl Qureshi, který se s Emwazim v minulosti setkal.

Emwazi se narodil v Kuvajtu do dobře zajištěné rodiny. V Londýně vystudoval na počítačového programátora. Má se za to, že do Sýrie odcestoval v roce 2012, kde se později přidal k Islámskému státu.

Islámský stát sťal dalšího zajatce, tentokrát Brita

Britové měli opakovaně podezření

Podle přátel, které Washington Post vyhledal, navštěvoval Emwazi mešitu v Greenwichi. Radikální názor přijal krátce po univerzitních studiích, poté co se v roce 2009 vrátil z Tanzanie. Tam se údajně vydal na safari, ale byl hned po příletu společně se svými dvěma přáteli zadržen a celou noc vyslýchán, než ho vyhostili. Emwazi prý později tvrdil, že na cestě v Amsterdamu na něj čekal agent z britské MI5 a obviňoval ho, že mířil do Somálska, aby se připojil k extremistům z organizace Šabáb. Emwazi to popíral a tvrdil, že ho MI5 chtěla naverbovat.

O pár měsíců později už žil v rodném Kuvajtu, kde pracoval jako programátor. Do Londýna se dvakrát vrátil, podruhé, aby si vyřídil dokumenty kvůli svatbě s ženou z Kuvajtu. Britská policie ho však v červnu 2010 zadržela a nedovolila mu odcestovat. Není jasné, jak se později dostal do Sýrie.

Popravčí s bezchybnou angličtinou

Na internetových stránkách extremistů se objevilo několik videí s vraždami několika Britů a Američanů, které Islámský stát v Sýrii zajal. Rukojmí podřezal nožem tentýž muž hovořící bezchybnou angličtinou s britským přízvukem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Islamisté zavraždili uneseného amerického novinářeVideo: Reuters

Po totožnosti popravčího pátraly britské úřady i americká FBI. Loni v srpnu se objevila zpráva, že by jím mohl být čtyřiadvacetiletý bývalý rapper Abdel-Majed Abdel Bary, jenž v hudebním světě vystupoval pod pseudonymem L Jinny nebo Lyricist Jinn. Oficiálně to však potvrzeno nebylo, i když ředitel FBI James Comey v září tvrdil, že jeho úřad už totožnost vraha zná.

Zprávu o tom, že popravčím je Emwazi, americké ani britské úřady nekomentovaly. Ani Emwaziho rodina nechtěla záležitost komentovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám