Hlavní obsah

Francie poprvé ze vzduchu zaútočila na Islámský stát v Sýrii

Paříž/Damašek
Aktualizováno

Francie v neděli zahájila letecké údery na pozice organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. S odvoláním na úřad francouzského prezidenta o tom informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský bojový letoun Rafale

Článek

Paříž nálety provedla údajně na základě informací získaných monitorovacími lety nad Sýrií, které probíhaly v uplynulých dvou týdnech. O nutnosti leteckých úderů proti IS v Sýrii hovořil prezident François Hollande už na počátku září.

Francie oznámila, že letecké údery proti radikálům v Sýrii uskutečnila "v koordinaci s partnery v regionu".

Akce potvrzuje odhodlání bojovat proti teroristické hrozbě, kterou IS představuje, uvedl v prohlášení úřad prezidenta. "Budeme útočit kdykoli bude v sázce naše národní bezpečnost," dodal Elysejský palác. Podrobnosti o úderech ale nesdělil.

Paříž v Sýrii váhala kvůli Asadovi

Francie se v rámci koalice vedené Spojenými státy dosud podílela pouze na leteckých úderech na pozice islamistů v Iráku, neboť se obávala, že útoky v Sýrii by mohly vylepšit pozici režimu prezidenta Bašára Asada. Na počátku září ale zahájila monitorovací lety i nad Sýrií. V polovině září Hollande uvedl, že údery proti IS budou nezbytné.

Francouzská vojenská akce se uskutečnila krátce před pondělním zahájením hlavní části zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku, před nímž svůj proslov pronese i Hollande. O boji proti IS bude podle světových agentur mluvit také americký prezident Barack Obama. K jednotě v boji proti radikálům z Islámského státu chce v New Yorku vyzvat světové společenství také český prezident Miloš Zeman.

Paříž zároveň k leteckým úderům přistoupila v době množících se informací o zvyšující se ruské aktivitě v Sýrii. Moskva prý Asadovu režimu dodává stíhací letadla, bezpilotní stroje, tanky a vrtulníky. V zemi už údajně působí také přinejmenším 1700 ruských specialistů. V Latákíji na západě země Rusko buduje základnu a ohlásilo i manévry svého námořnictva ve východním Středomoří. Jeho aktivity ale vyvolávají značnou nervozitu u západních politiků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám