Hlavní obsah

Válka v Sýrii před mým odchodem z Bílého domu neskončí, připustil Obama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy válka v Sýrii zřejmě neskončí před jeho odchodem z úřadu počátkem roku 2017. Šéf Bílého domu se tak vyjádřil v rozhovoru se saúdskoarabskou televizí Al-Arabíja, napsala v sobotu agentura AFP. Zopakoval rovněž názor, že syrský konflikt není možné vyřešit vojensky.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

"Situace v Sýrii je srdcervoucí, ale také nesmírně složitá," prohlásil Obama "Není to nic, co by vyvolaly Spojené státy, a není to nic, co by mohly Spojené státy zastavit," dodal s tím, že "lidé na Blízkém východě až příliš často připisují všechno Spojeným státům".

Obama rovněž zdůraznil, že urovnání konfliktu bude vyžadovat spolupráci spojeneckých států z oblasti Perského zálivu a dalších zemí v regionu, jako je například Turecko.

Interview se uskutečnilo poté, co Obama ve čtvrtek jednal v rezidenci americké hlavy státu v Camp Davidu s nejvyššími představiteli zemí Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC). Slíbil jim, že USA budou stát po jejich boku, pokud bude některá z těchto zemí napadena vnějším agresorem.

Státy GCC jsou Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám