Hlavní obsah

Irácké síly se dopouštějí stejných zvěrstev jako džihádisté

– Bagdád

Iráčtí vojáci a šíitské milice, které se snaží odrazit postup sunnitských radikálů z Islámského státu (IS), se dopouštějí stejných zvěrstev jako jejich protivníci. Uvedla to televize ABC News, která na sociálních sítích našla desítky volně dostupných snímků mučení a vraždění zajatců. Příslušníci na nich mají uniformy s nášivkami iráckých speciálních sil.

Foto: Thaier Al-Sudani , Reuters

Šiitští bojovníci se v provincii Anbár společně s vojáky snaží vytlačit Islámský stát především z Ramádí a Tikrítu.

Článek

„Takové chování je více než ostudou. Riskují, že dostanou stejnou nálepku jako bojovníci IS. Dáváme jim to jasně najevo,“ řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle mluvčího irácké armády Saada Maana bude záležitost „samozřejmě“ vyšetřena. „Nemáme co skrývat,“ poznamenal generál.

Některé snímky, na které televizní reportéři narazili, byly pořízeny už loni v létě. Figurují na nich muži v uniformách speciálních sil s týranými, umučenými a mrtvými zajatci.

Americké vojenské špičky podle ABC News opakovaně irácké představitele před svévolnými akcemi armády a milicí varovaly. Znepokojení dal najevo i náčelník spojených štábů amerických sil generál Martin Dempsey, když prohlásil, že se obává represálií vůči sunnitskému obyvatelstvu Tikrítu, který se vojsko s šíitskými milicemi podporovanými Íránem v současnosti snaží dobýt.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Nejmenovaný zástupce spojených štábů televizi řekl, že Američané na základě důvěryhodných informací o spáchaných zločinech odepírají vybraným iráckým jednotkám vojenskou pomoc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám