Hlavní obsah

Letecké útoky připravily o život desítky bojovníků Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Nejméně 35 bojovníků radikálního hnutí Islámský stát (IS) bylo v noci na sobotu zabito při sérii spojeneckých leteckých úderů na severu a severozápadě Sýrie. Oznámila to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Nálety brání IS dobýt město Kobani na hranicích s Tureckem. Na čáře propukly i střety mezi kurdskými uprchlíky a Turky.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Dým stoupá z ostřelovaného Kobani

Článek

Islamisté obléhají Kobani už přes dva týdny, zatím ho ale ještě nedostali pod svou kontrolu. ”Bojovníci IS říkali, že se budou o svátku oběti (íd al-adhá) modlit v Kobani, zatím ale ještě do města nevstoupili,” řekl agentuře AFP jeden z obránců Kobani. Třídenní svátek oběti, který je jedním z nejvýznamnějších muslimských svátků, začal v sobotu.

Město je údajně liduprázdné, podle SOHR z něj uprchlo kolem 300 000 obyvatel. Ankara uvádí, že na turecké území přišlo hledat útočiště přes 186 000 syrských Kurdů z oblasti Kobani. Turecký premiér přislíbil městu v obležení pomoc, Damašek dal ale v pátek jednoznačně najevo, že jakoukoliv armádní intervenci turecké armády bude považovat za agresi.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký tank se přesouvá k městu Kobani.

Na hranicích se také střetly turecké síly s uprchlíky a tureckými Kurdy. Ti sledují obléhání města ze skalnatých kopců na turecké straně, kde je honili turečtí vojáci. Části vadilo, že jim Turci brání vrátit se do města a podpořit jeho obránce.

Dobytí města Kobani by islamistům umožnilo výhradní kontrolu nad dlouhým pásmem dosud převážně kurdského území u hranice s Tureckem.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turečtí vojáci rozhánějí slzným plynem turecké Kurdy na hranicích se Sýrií.

Nálety, které podnikají americké stroje na město, postup Islámského státu zpomalily, ale jeho bojovníky nezastavily. Zprávu SOHR o zabití 35 bojovníků IS nebylo možné ověřit z dalších zdrojů.

Spor USA a Turecka

Situaci komplikuje spor Turecka a USA. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval viceprezidenta Spojených států Joea Bidena, aby se mu omluvil. Biden uvedl, že Erdogan uznal své pochybení, když Turecko dovolovalo zahraničním bojovníkům putovat přes turecké území do Sýrie. Erdogan popřel, že by někdy něco takového řekl a že by si Turecko takto počínalo.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Demonstrující turečtí Kurdové na hranicích se Sýrii utíkají před zásahem tureckých vojáků, kteří použili slzný plyn.

Podle Bidena Erdogan řekl: „Měli jste pravdu. Pouštěli jsme příliš mnoho lidí. Teď se snažíme ucpat hranice.”

Foto: David Ryneš, Novinky

Poslední vzdušné údery v Sýrii

„Nikdy jsem mu (Bidenovi) neřekl, že jsme udělali chybu, nikdy. Jestli to na Harvardu řekl, musí se nám omluvit,” uvedl Erdogan před novináři.

„Zahraniční bojovníci nikdy nevstupovali do Sýrie z naší země. Mohli k nám přicestovat jako turisté a překročit hranice do Sýrie, ale nikdo nemůže říci, že putovali Tureckem ozbrojeni,” zdůraznil a dodal, že Turecko odepřelo 6000 lidem vstup do země kvůli podezření, že jsou „bojovníky svaté války”, a další tisícovku podezřelých vyhostilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám