Hlavní obsah

USA organizují koalici proti Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cardiff

Spojené státy v pátek oznámily, že budují koalici pro boj proti sunnitským radikálům z Islámského státu v Iráku. Její jádro tvoří deset zemí, mezi nimi Německo, Turecko nebo Polsko. Koalice má do dvou týdnů připravit plán pomoci irácké vládě a Kurdům na severu Iráku. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Foto: Sharif Karim, Reuters

Vznik koalice ohlásil ministr zahraničí USA John Kerry.

Článek

Desetičlenný blok se podle šéfa americké diplomacie Johna Kerryho soustředí na sdružení sil v Iráku, které jsou proti Islámskému státu. „Potřebujeme útočit tak, abychom zabránili dobytí dalších území,“ prohlásil Kerry na okraj summitu NATO ve velšském Cardiffu. Vyslání pozemních bojových sil do Iráku ministr rozhodně vyloučil.

Koalici tvoří kromě USA také Velká Británie, Francie, Německo, Kanada, Austrálie, Turecko, Itálie, Polsko a Dánsko. Deník Guardian upozornil, že součástí není žádná arabská země a pouze jeden soused Iráku – Turecko. Podle čtvrteční zprávy stanice BBC nicméně posvětil spolupráci s americkou armádou nejvyšší íránský duchovní Alí Chameneí. [celá zpráva]

Podle Kerryho by měla koalice přijít s konkrétním plánem pomoci irácké vládě a kurdským silám vzdorujícím radikálním islamistům na severovýchodě Iráku do výročního zasedání Valného shromáždění OSN v polovině září.

Podle Guardianu koalice zřejmě přijde s návrhem rezoluce OSN o vojenské a politické podpoře irácké vládě a jejím silám. Není jasně, zda by mohl dokument zmiňovat i Sýrii, jejíž část radikálové rovněž kontrolují.

Nálety by mohli zahájit také Australané

Spojené státy už v Iráku podnikly více než sto náletů na pozice Islámského státu. Zástupci Pentagonu ovšem zdůrazňují, že tyto údery postup radikálů zadrží, nepřinesou však jejich porážku.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Možnost, že by se k náletům mohla připojit Austrálie, zopakovala ministryně zahraničí Julie Bishopová. Canberra by podle jejího vyjádření reagovala kladně na žádost o vojenskou podporu.

Reklama

Související články

Islámský stát vyhrožuje Putinovi

V dalším videu sunnitští radikálové z Islámského státu hrozí přímo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi kvůli jeho dobrým vztahům se syrským prezidentem...

Výběr článků

Načítám