Hlavní obsah

Filipínce z mise na Golanech se podařilo dostat do bezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila/Praha
Aktualizováno

Filipínští příslušníci mírové mise OSN na Golanských výšinách v sobotu začali bojovat s oponenty Damašku, kteří je od minulého týdne blokovali na hraničním postu mezi Sýrií a Izraelem. OSN odpoledne oznámila, že asi třicet Filipínců se podařilo z obklíčení osvobodit.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Filipínský příslušník vojsk OSN na Golanských výšinách

Článek

Radikálové z fronty An-Nusra, která bojuje proti syrské armádě, minulý týden v nárazníkovém pásmu mezi Sýrií a Izraelem na Golansklých výšinách zajali 44 příslušníků mise OSN z Fidži, které drží jako rukojmí. Také zablokovali skupinu asi 75 Filipínců na dvou hraničních postech. [celá zpráva]

Filipínský ministr vnitra Voltaire Gazmin, který novináře informoval, že boje začaly brzo ráno, když syrští radikálové zaútočili na camp 68. Zatím neví, zda si útok vyžádal nějaké oběti. Obléhatelé je chtěli propustit s podmínkou, že jim odevzdají své zbraně, což Filipínci odmítli. Druhá skupina v campu 68 je už v bezpečí, dodal.

Fidžijci po střetu u hraničního postu u Kunajtry odevzdali své zbraně.

Češi na Golany

Incident je již třetím případem, kdy se členové sil OSN stali rukojmími syrské ozbrojené opozice v této oblasti. Při předchozích v březnu a v květnu loňského roku byli příslušníci mírových jednotek po několika dnech propuštěni, aniž by došli úhony.

Manila v sobotu oznámila, že kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci v oblasti má v úmyslu svůj kontingent čítající 331 mužů v říjnu z Golan stáhnout, jakmile skončí jeho mandát.

Vystřídat by je mohli Češi. Prezident Miloš Zeman projevil zájem do rizikové oblasti poslat české vojáky. Ministr obrany Martin Stropnický v pátek řekl, že by český kontingent mohl být na Golany vyslán už letos právě jako náhrada za Filipínce.

V misi v nárazníkovém pásmu jsou v současnosti zastoupeni kromě Filipínců a Fidžijců i vojáci z Irska, Nizozemska, Indie a Nepálu. Loni v červnu kvůli většímu ohrožení stáhlo svých 377 pozorovatelů Rakousko a pak také Chorvatsko.

Nárazníkové pásmo je na Golanech od roku 1974 a jeho ostrahou je pověřeno 1223 členů mezinárodní pozorovací mise UNDOF. K dispozici mají lehké zbraně určené k obraně. Izrael obsadil syrské Golany ve válce v roce 1967 a později se stáhl jenom z části.

Reklama

Výběr článků

Načítám