Hlavní obsah

Syrští povstalci zajali na hranici s Izraelem 43 příslušníků OSN

New York
Aktualizováno

Syrští povstalci zajali v nárazníkovém pásmu na hranici s Izraelem 43 příslušníků mezinárodní pozorovací mise OSN. Dalších 81 pozorovatelů je v „pasti”. Podle zahraničních médií o tom ve čtvrtek informovala sama OSN.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Hlídková věž OSN na Izraelci kontrolovaných Golanských výšinách.

Článek

Povstalci označení bez bližšího upřesnění za "ozbrojenou skupinu" vtrhli do nárazníkového pásma na Golanských výšinách, které odděluje izraelskou armádu okupující část území od zbytku Sýrie. Pásmo střeží asi 1000 členů mezinárodní pozorovací mise UNDOF vybavených pouze lehkými zbraněmi k sebeobraně.

Mluvčí OSN Stéphane Dujarric podle agentury AFP upřesnil, že členové mise padli před několika hodinami do zajetí poblíž hraničního přechodu Kunajtra po ostrých bojích mezi syrskou armádou a povstalci. Zhruba osmdesátka dalších příslušníků mezinárodních sil je zablokovaná na svých pozicích.

Podle dřívějších zpráv obsadili již ve středu přechod Kunajtra, který je jediným na linii příměří, bojovníci z fronty An-Nusra.

Izrael do syrského konfliktu nezasahuje, ale v několika případech, kdy munice přelétla na izraelskou stranu, se bránil odvetnými útoky. Izrael obsadil Golany v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, jež střeží asi 1000 členů mezinárodní pozorovací mise UNDOF vybavených pouze lehkými zbraněmi k sebeobraně. Kunajtra je jediný přechod na linii příměří. Není ale určen civilistům, používají ho jen pozorovatelé OSN a také drúzové, kteří mají právo se pohybovat na izraelské i syrské straně linie.

Reklama

Výběr článků

Načítám