Hlavní obsah

Damašek očekává brzký útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Damašek

Spojené státy se nadále chystají na akci, která má být „tvrdou odpovědí” na údajné použití chemických zbraní syrským režimem. O její formě a začátku prezident Barack Obama dosud nerozhodl. Ministr zahraničí John Kerry v pátek telefonicky hovořil s ministry spojeneckých zemí v Evropě a na Blízkém východě, informovala agentura Reuters. Damašek se však už chystá na brzký útok.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident USA Barack Obama o detailech útoku údajně zatím ještě nerozhodl.

Článek

Syrské ozbrojené síly podle agentury AFP tvrdí, že po sobotním odjezdu inspektorů OSN očekávají úder každým okamžikem. Povstalci hodlají případný zásah USA využít k podniknutí vlastních útoků. Zatím není jasné, pro jakou formu odpovědi se Obama, který v pátek hovořil o "krátké a přesné" akci, rozhodne a kdy k ní dá pokyn.

Během soboty má Bílý dům informovat o aktuálním vývoji republikánské senátory na žádost jejich lídra. Podle Reuters však prezident dosud žádný časový plán nestanovil. Washington má v případné akci podporu Francie, Turecka a některých blízkovýchodních arabských zemí.

Spojené státy mají ve východním Středomoří pět bitevních lodí vybavených raketami, které jsou schopny zasáhnout cíle v Sýrii. Možnost jakékoli pozemní akce Obama rozhodně vyloučil.

Vysoký představitel syrských ozbrojených sil AFP řekl, že armáda je na případný útok připravena. "Očekáváme útok v jakémkoli okamžiku a jsme na něj kdykoli připraveni odpovědět," uvedl zástupce syrské armády.

Připravují si kyslík a atropin

Také obyvatelé Sýrie se v sobotu už připravují na možnost, že na jejich zemi Západ skutečně udeří. Lékaři na předměstí Damašku si podle Reuters chystají zásoby atropinu a kyslíku, které používají při ošetřování obětí chemických útoků.

"Obáváme se dalšího útoku chemickými zbraněmi, pokud zahraniční mocnosti provedou úder," řekl Reuters jeden z lékařů na předměstí syrské metropole ovládaném rebely. Právě ti by chtěli případného útoku proti Asadovi využít. Povstalecká Nejvyšší vojenská rada mezi různé skupiny rozdrobené syrské opozice distribuuje plán vojenské akce, která by navázala na úder zahraničních sil.

Související témata

Foto: David Ryneš, Novinky

Rada bezpečnosti OSN

Foto: OSN, Novinky

"Dostali vojenský plán. který zahrnuje přípravy na útok proti některým cílům, u nichž předpokládáme, že je zasáhnou zahraniční údery, a proti některým dalším, na něž bychom chtěli ve stejnou dobu zaútočit," sdělil Reuters jeden z mluvčích rebelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám