Hlavní obsah

Držte se od Sýrie stranou, varuje Asad Izrael

– Damašek • Aktualizováno
Novinky, rei

Syrský prezident Bašár Asad varoval Izrael, že jeho armáda bude reagovat na případné údery izraelských leteckých sil. Prohlásil to v rozhovoru pro libanonskou televizi. Asad také varoval, že by mohla být otevřena vojenská fronta proti Izraeli na Golanských výšinách. Sýrie dostane od Ruska nejen protiletadlové rakety S-300, ale také moderní bojová letadla MiG-29M/M2.

Foto: ČTK/AP

Syrský prezident Bašár Asad na snímku z televize

Článek

„Informovali jsme všechny strany, které se na nás obrátily, že na každou izraelskou agresi příště odpovíme,“ prohlásil Asad v televizi al-Manár, kterou provozuje šíitské hnutí Hizballáh, jež v Sýrii bojuje na prezidentově straně. [celá zpráva]

Konflikt s Izraelem by se navíc podle Asada mohl rozrůst. Prezident prohlásil, že v Sýrii je „jasný lidový tlak na otevření nové fronty odporu (proti Izraeli) na Golanech“.

Foto: David Ryneš, Novinky

Izrael dobyl a anektoval část Golan v roce 1967. V souvislosti s válkou v Sýrii, která trvá přes dva roky, je také tento region v posledních měsících dějištěm incidentů. Rakety či střely však často na izraelskou stranu spíš zbloudí. [celá zpráva]

Moderní zbraně by ztížily Izraeli úder

Varování Asada před izraelským vměšováním následuje poté, co Jeruzalém upozornil na možnost úderu, dostane-li Asad protiletecké střely S-300, o jejichž dodávce tento týden informovalo Rusko. Syrský prezident ve čtvrtek řekl, že část dodávek už dorazila. [celá zpráva]

Asad nespecifikoval, o jaké zbraně se jedná. Ruský tisk v pátek popřel, že by Damašek už dostal první zásilku se systémy S-300, prý bude dodána až na podzim. Ruská agentura Interfax současně informovala, že Moskva dodá Sýrii desítku bojových letadel MiG-29M/M2. Kontrakt byl uzavřen už dříve, citoval Interfax ředitele výrobců Sergeje Korotkova.

Mig-29M/M2
MiG-29M/M2 je modernizovanou verzí známého MiGu 29, kde je uplatněn systém elektroimpulzního řízení fly by wire. Dvoumístná verze M2 je víceúčelová a dá se použít i pro útoky na pozemní cíle.

Korotkov řekl, že Rusko dodá Sýrii stroje MiG-29M/M2 a že v Moskvě je nyní syrská delegace a dojednává detaily kontraktu: "Myslím, že budou dodána do Sýrie, jedná se o více než deset letadel." V roce 2011 Sýrie objednala 24 těchto strojů.

Protiletadlové rakety S-300 a modernizované MiGy-29M by značně ztížily Izraelské údery na Sýrii.

List Washington Post ve čtvrtek zveřejnil zbrojní poptávku, již prý Damašek zaslal v březnu do Ruska s požadavkem co nejrychlejšího vyřízení. Na seznamu bylo 20 000 samopalů, 20 miliónů zásobníků munice, automatické pušky, granátomety, granáty a odstřelovací pušky.

Putinův poradce Jurij Ušakov řekl, že Moskva má právo dodávat zbraně podle dohodnutého harmonogramu a že Rusko nedodává žádné systémy spadající pod mezinárodní zákaz.

Reklama

Související články

Zbrojní embargo EU vůči Sýrii končí

Posledním květnovým dnem vyprší platnost unijního zbrojního embarga, které zakazuje dodávky zbraní syrské opozici. Další sankce proti režimu syrského...

Výběr článků

Načítám