Hlavní obsah

Asadovi se ve válce podařil obrat, informovala tajně německá rozvědka

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ještě před tři čtvrtě rokem německá rozvědka BND v čele se svým ředitelem Gerhardem Schindlerem předpovídala brzký pád režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Nyní Schindler v interní zprávě pro vybrané německé politiky podal jiný obraz občanské války v Sýrii. Asadovi se podle něj podařilo nepříznivý vývoj zvrátit a rebely zatlačuje.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Povstalečtí bojovníci v syrském městě Dajr az-Zaur

Článek

Povstalci jsou podle dokumentu navíc nejednotní, bojují často proti sobě a nerespektují politické vedení.

„Služba BND zásadně změnila svůj pohled na pokračující občanskou válku v Sýrii. Nyní se domnívá, že syrská vláda autokrata Bašára Asada je stabilnější a může uskutečňovat úspěšné operace proti jednotkám povstalců,“ uvedl server magazínu Der Spiegel s odkazem na Schindlerovo hodnocení přednesené při utajované schůzce s politiky.

Magazín připomněl, že ještě loni v létě přitom Schindler vládě a poslancům hlásil, že by Asadův režim mohl padnout na počátku roku 2013.

Nejenže se to nestalo, ale Asadovi se podařil obrat. Jeho jednotky mají znovu pod kontrolou zásobovací trasy, o které dříve přišly. Armáda tak může reagovat na povstalecké přepady a dokonce i dobýt zpět dříve ztracené pozice.

Spiegel upozornil, že Asadova armáda není dost silná na to, aby rebely porazila, nicméně v nejbližší době bude na postupu.

Syrským vládním jednotkám se v uplynulých týdnech podařilo získat znovu kontrolu nad oblastí mezi Damaškem a Homsem včetně pobřežních oblastí u Homsu, upozornil Spiegel. Vojáci věrní Asadovi také podle něj vytlačili povstalce z několika předměstí hlavního města a odřízli je od zásobovacích tras na jih. V současnosti se armáda snaží přerušit také zásobovací trasy pro rebely na západě Sýrie.

Povstalci jsou nejednotní

Povstalecké síly jsou podle německé služby roztříštěné a jednotlivé skupiny, z nichž několik je napojeno na al-Kajdá, často bojují o nadvládu mezi sebou. Některé čelí velkým obtížím, nemá k nim kudy proudit materiál, zbraně a kontrolu ztratily také nad cestami, jimiž by evakuovaly zraněné, případně se stahovaly.

Pokud by se konflikt dál ubíral současným směrem, vládní vojska by podle Schindlera mohla do konce roku znovu získat kontrolu nad celou jižní polovinou Sýrie. Povstalcům by tak zůstával jen sever, kde často dominují Kurdové.

Spiegel poznamenal, že vzhledem k novému rozložení sil v dohledné době spíše neočekává zásadní jednání o míru mezi oběma tábory. Německý magazín upozornil, že opozice nemá žádné funkční vedení, jelikož bojovníci na syrském území neuznávají opoziční politické vůdce žijící v zahraničí.

V Sýrii se bojuje déle než dva roky. Podle opozičních zdrojů si válka vyžádala až 120 000 mrtvých. Mezinárodní společenství se snaží dostat oba tábory k jednacímu stolu, zatím ale bez většího úspěchu.

Reklama

Související články

USA uvažují o vyzbrojení syrských rebelů

Americký prezident Barack Obama a jeho kabinet přehodnocuje svůj dosavadní nesouhlas s vyzbrojováním syrské opozice, konečné rozhodnutí ale ještě neučinil. Ve...

Výběr článků

Načítám