Hlavní obsah

Sýrie dostala moderní ruské protiletadlové rakety

– Bejrút • Aktualizováno

Sýrie obdržela první dodávku ruských protiletadlových raket S-300, napsal ve čtvrtek libanonský list Al-Achbár s odkazem na syrského prezidenta Bašára Asada. Prezident to nepřímo potvrdil v rozhovoru, který večer odvysílala televize libanonského Hizballáhu Al-Manár.

Foto: Profimedia.cz

Ruský protiletadlový systém S-300

Článek

"(Zbrojní) kontrakty s Ruskem nemají souvislost se současnou krizí a Rusko je odhodláno je splnit. Všechno, co jsme s Ruskem dohodli, se uskuteční - a část z toho se už uskutečnila," řekl Asad.

Prezident ostře kritizoval Turecko, Saúdskou Arábii a Katar, které podle něj financují zbraně určené syrské opozici bojující proti armádě. Na straně opozice podle Asada stojí 100 000 vyzbrojených Arabů a dalších cizinců.

Asad též uvedl, že se mu daří zvrátit situaci na svou stranu: "Syrská armáda dosáhla na zemi velkých vítězství proti ozbrojeným vzbouřencům a nyní má převahu."

Kusajr mění rozložení sil 

Syrská armáda dobyla většinu pohraničního města Kusajru a obklíčila v něm vzbouřence, kteří  žádají o zdravotnickou i vojenskou pomoc: "Máme v Kusajru 700 raněných a 100 z nich potřebuje kyslík. Město je obklíčeno, takže se do něj nedostane zdravotní materiál a pomoc," sdělil agentuře Reuters Málik Ammar, který je v Kusajru.

Podle vrchního velitele Svobodné syrské armády generála Sálima Idríse na město útočí 7000 příslušníků Hizballáhu a on má ve městě jen 1500 lehce vyzbrojených mužů.

Sporné dodávky raket

Ruská agentura Interfax ve středu citovala nejmenovaného ruského představitele, který tvrdil, že v syrské výzbroji není zatím ani jedna ruská raketa S-300. Stejně jako před ním ruští politici ale ujistil, že Rusko rakety dodá podle smlouvy.

Dodávku ruských raket S-300 tvrdě kritizuje Západ, protože by ztížily případný útok na Sýrii i pouhé zavádění bezletových zón, neboť mohou zasáhnout jak letadla, tak řízené střely s plochou dráhou letu. Moskva se hájí, že jen plní kontrakt z dřívější doby a že jde výhradně o obranný prostředek, který není určen k útoku.

Systém vyvolává velké obavy v Izraeli. Jeho dosah je 200 kilometrů a podle izraelských politiků může představovat nebezpečí pro civilní letadla nad Izraelem.

"Pro nás je to zjevné ohrožení," řekl tento týden izraelský ministr obrany Moše Jaalon. Ministr pro strategické záležitosti Juval Steinic prohlásil, že systém se může dostat do rukou protiizraelských skupin a že Damašek žádné z nich nebude bránit útočit na Izrael s cílem osvobodit Golanské výšiny. Izrael jejich část okupuje od roku 1967. Největším nebezpečím je, že by se mohly dostat do rukou Hizballáhu, s nímž bojoval Izrael v létě roku 2006, a nedokázal ho rozdrtit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám