Hlavní obsah

Na Homs dopadají granáty každých pět minut, tvrdí opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Ženeva/New York

Navzdory domluvenému příměří syrské jednotky dále ostřelují město Homs, jehož část stále drží vzbouřenci. V pátek to uvedla opozice s tím, že granáty na město dopadají každých pět minut. Palba je slyšet i v Kusajru u libanonské hranice, kam údajně armáda vyslala posily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské video zachycuje ostřelování v HomsuVideo: Reuters

 
Článek

Za posledních osm dní v Sýrii zemřelo podle exilové opozice 130 lidí. Opozice ve čtvrtek požádala spřátelené země o vojenskou intervenci, byť k ní nezískají svolení OSN.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil situaci v zemi za velmi vratkou, protože vidí důkazy o pokračujícím násilí.

Foto: ČTK/AP

Dým nad ostřelovaným Homsem

Také reportér BBC uvedl, že za týden viděl řadu případů porušení příměří včetně útoku bitevního vrtulníku.

USA chtějí další sankce

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyzvala k dalším sankcím proti vládě, pokud bude porušovat příměří. Mimořádně kritická je vůči Damašku Francie. Ministr zahraničí Alain Juppé řekl, že tamní režim nestydatě pokračuje v represích.

Foto: ČTK/AP

Homs po ostřelování hoří

Ruské ministerstvo zahraničí naopak v pátečním prohlášení uvedlo, že "přes provokace a násilnosti je příměří vcelku dodržováno". Syřané mají podle Moskvy na výběr mezi dialogem a občanskou válkou, takže nejdůležitější je prý příměří posilovat.

Chybí peníze pro uprchlíky

OSN a jejím partnerům chybí finanční prostředky pro pomoc syrským uprchlíkům. Minulý týden požádal Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) o 84 miliónů dolarů (1,6 miliardy korun), ale dorazila jen pětina částky. Nepokoje v Sýrii trvají už 14 měsíců. Do okolních zemí před boji uteklo na 61 000 lidí. O 21 000 Syřanů se stará Libanon, o téměř 14 000 Jordánsko, 24 000 lidí je v Turecku a přes 2000 v Iráku.

Foto: ČTK/AP

Exploze granátu v Homsu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám