Hlavní obsah

Ukradené peníze pro Irák mizely i v obleku Santy Clause

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

S končícími bojovými akcemi USA v Iráku a Afghánistánu narůstá ve Spojených státech počet lidí obviněných z podvodů při nakládání s prostředky na obnovu válkou zničených zemí, napsala v pondělí agentura AP. S odkazem na vyšetřovací výbor při Kongresu uvedla, že vniveč přišla až téměř třetina prostředků, které USA odvedly do Iráku a Afghánistánu. Peníze mizely mnohdy velmi bizarními způsoby.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci školí Iráčany.

Článek

„Je to doslova boom,“ uvedl ke krádežím, úplatkům a podvodům v souvislosti s nakládáním s prostředky ze strany Američanů generální inspektor pro rekonstrukci Iráku Stuart Bowen. Jen v posledních 13 měsících vyšetřovatelé v Iráku obvinili 22 lidí. Celkem bylo od roku 2004 kvůli podvodům a defraudacím odsouzeno 57 osob, vyšetřovány jsou stovky lidí.

Mezi odsouzenými je například příslušník námořní pěchoty Eric Hamilton, jenž vyinkasoval 43 000 dolarů v hotovosti za to, že pomohl s krádeží sedmi desítek generátorů, či zaměstnanec ambasády Osama Esam Saleem Ayesh, který si téměř čtvrt miliónu dolarů přeposlal na účet v Jordánsku.

Vojáci i civilní zaměstnanci ukradené peníze posílali domů i v dopisech nebo zašité v hračkách. Desítky tisíc dolarů byly objeveny v převleku Santy Clause.

Ačkoliv se podařilo získat zpronevěřených 155 miliónů dolarů pro Irák zpět, je to jen zlomek. Nezávislá vyšetřovací komise pro válečné zakázky v srpnu odhadla, že v Iráku a Afghánistánu přišlo vniveč nejméně 31 miliard dolarů. Může to ale podle ní být až 60 miliard, tedy téměř třetina všech vynaložených prostředků.

Washington dal na obnovu Iráku 62 miliard a Afghánistánu 72 miliard dolarů. Další částky vydal na logistickou podporu spojeneckých sil a celková suma tudíž činí 206 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám