Hlavní obsah

Obama změní strategii v Afghánistánu, chce hlavu bin Ládina

Novinky, aš, Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Příští americký prezident Barack Obama plánuje novou strategii pro Afghánistán. Míní tam vyslat více vojáků, ale zvažuje i zapojení jeho sousedů včetně Íránu. Obama je otevřený i jednání s oportunistickými složkami Tálibánu. Hlavně ale chce dopadnout Usámu bin Ládina, což je úkol, na který podle něj Gerge Bush rezignoval, když zahájil válku v Iráku. S odvoláním na Obamovy poradce to uvedl deník Washington Post.

Foto: Jason Reed , Reuters

Barack Obama

Článek

Bin Ládin je náš nepřítel a měl by být naším hlavním cílem, uvedl jeden z Obamových poradců. Podle něj se podcenilo, že hlavním nepřítelem je Al-Kajda, která stála za útoky z 11. září 2001. Obama však nemíní kvůli stíhání bin Ládina oslabit americké vojenské angažmá v Afghánistánu, plánuje ale nové strategie.

Zapojení Íránu

Obama míní do řešení krize v Afghánistánu zapojit i Írán. "Íránci stejně jako my nechtějí v Afghánistánu silné sunnitské vzbouřenecké skupiny,“ uvedl jeden z jeho poradců.

Obama je také ochoten podporovat jednání mezi afghánskou vládou a Tálibánem, i když podle Bushovy administrativy o ně Tálibán neměl zájem. Pentagon však míní nechat dveře otevřené, protože část z jeho bojovníků je oportunistická a nestojí na ideologii.

Konec plánu na afghánskou demokracii, Karzáího křeslo se třese

Je také otázkou, zde bude dál podporovat slabého prezidenta Hámida Karzáího nebo nechá Velkou džirgu, aby vybrala jiného člověka do čela země, jak navrhují někteří představitelé NATO a evropských zemí. Zatím to americké ministerstvo odmítalo.

Obama rovněž ustupuje od plánu Bushovy administrativy vybudovat v Afghánistánu demokracii podle západního vzoru. Takový cíl je podle poradců nového prezidenta nerealistický a je třeba se soustředit především na vytvoření stabilního státu, který nebude podporovat islámské extremisty a ohrožovat americké zájmy.

Obama míní vyslat do Afghánistánu další dvě nebo tři bojové brigády, i když spoléhá, že se mu podaří lépe než Bushovi přesvědčit evropské spojence, aby se v Afghánistánu více angažovali, americká armáda by však měla hrát prim.

Boje se mohou rozšířit do Vazíristánů

Nově by se bojovou oblastí mohly stát i kmenové oblasti na území Pákistánu při afghánských hranicích, což požaduje náčelník spojených štábů Mike Mullen, podle něhož se bez zničení těchto bezpečných přístavů Tálibů nedá válka v Afghánistánu vyhrát.

Právě na kmenových území se také může skrývat bin Ládin. Obama už při předvolebních diskusích jasně řekl, že pokud by tam byl bin Ládin, zaútočil by na něj, bez ohledu na to, že Pákistán odmítá americké údery na svém území.

V irácké krizi se může angažovat Sýrie

Obama počítá s tím, že v Afghánistánu nasadí vojáky stažené z Iráku, odkud by měli odejít během 16 měsíců. Jejich stažení ale mnozí velitelé včetně náčelníka štábu admirála Mika Mullena považují nebezpečné, protože může posílit vzbouřence.

Obama ale plánuje do řešení iránského problému zapojit také jeho sousedy, zejména Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám