Hlavní obsah

Zuřivý útok: Spisovatel Rushdie utrpěl deset bodnutí

New York

Hadi Matar bodal při pátečním útoku spisovatele Salmana Rushdieho opakovaně, ran bylo celkem deset. Plyne to z vyjádření státního zástupce Jasona Schmidta z prokuratury v newyorském okrese Chautauqua. Stav spisovatele se však zlepšuje a Rushdie doufá, že bude moci dál vést normální život.

Foto: Chautauqua County Jail, Reuters

Policejní fotografie Hadiho Matara, který pobodal Salmana Rushdieho.

Článek

Spisovatelův agent Andrew Willie v neděli napsal listu The Guardian: „Zranění jsou vážná.“ Rushdie byl bodnut třikrát do pravé strany krku, čtyřikrát do žaludku, byl píchnut do pravého oka a hrudi a má řeznou ránu na stehně, uvedl Schmidt v sobotu před soudem, kde byl obviněn Hadi Matar. Zasažena byla játra a nervy pravé ruky.

Hadi Matar byl obviněn z pokusu o vraždu druhého stupně a z napadení druhého stupně, jehož cílem bylo způsobit fyzické zranění vražednou zbraní, uvedl veřejný obhájce Nathaniel Barone.

Rushdieho pobodal obdivovatel íránských revolučních gard, uvedla NBC

Amerika

Za to mu hrozí až 32 let ve vězení, uvedl Schmidt a dodal, že Matar plánovitě jednal s cílem ublížit Rushdiemu. Zařídil si vstup na akci. Do městečka přijel o den dříve autobusem a prokazoval se falešným průkazem identity. „Byl to cílený, nevyprovokovaný, předem plánovaný útok,“ řekl Schmidt.

Matar odmítl přiznat vinu a bylo mu zamítnuto propuštění na kauci. Podle Schmidta ale s vyšetřovateli spolupracuje.

Rushdieho odpojili od ventilátoru, potvrdil jeho agent

Zahraniční

Matar má čistý trestní rejstřík, uvedla stanice CNN. Údajně je to tichý člověk uzavřený do sebe. Když se přestěhoval z Kalifornie do North Bergenu v New Jersey, přihlásil se do místního fitka.

Fatva platí

Hadi Matar se narodil v USA, ale jeho rodiče do Spojených států emigrovali z Libanonu. Jejich rodná vesnice Jarún je šíitská, vlají v ní vlajky Hizballáhu a vidět tam jsou i portréty vůdce hnutí Hasana Nasralláha, íránských ajatolláhů Chomejního a Chameneího a zabitého velitele íránských revolučních gard Kásima Sulejmáního.

KOMENTÁŘ: Útok na Rushdieho a právo na nekorektnost – Alex Švamberk

Komentáře

Chomejní vyhlásil v roce 1989 fatvu na Rushdieho, protože podle něj jeho kniha Satanské verše uráží islám. V roce 1998 se íránská vláda od fatvy distancovala, ale ajatolláh Ali Chameneí na dotaz, jestli je fatva na Rushdieho stále platná, odpověděl slovy: „Dekret je takový, jak ho vydal imám Chomejní.“ Ten krátce po vydání fatvy zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám