Hlavní obsah

Rushdieho pobodal obdivovatel íránských revolučních gard, uvedla NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Policie zveřejnila jméno útočníka, který v pátek pobodal Salmana Rushdieho. Je jím 24letý Hadi Matar narozený v Kalifornii libanonským emigrantům, jenž se nedávno přestěhoval do státu New Jersey. Motiv není zatím jasný, ale analýza jeho aktivit na sociálních sítích ukázala, že sympatizoval s íránskými revolučními gardami.

BEZ KOMENTÁŘE: Z pódia ve středisku v Chautauque odvádějí muže v černém Video: AP

 
Článek

Že motiv činu není znám, uvedl major policie Eugene Staniszewski. Zdroj z vyšetřování ale stanici NBC řekl, že analýza Matarových účtů na sociálních sítích ukázala jeho sympatie k šíitskému extremismu a íránským revolučním gardám. Žádné přímé propojení s revolučními gardami však zatím nebylo zjištěno.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Z pódia ve středisku v Chautauque odvádějí muže v černém.

Poslední Matarovou adresou bylo Fairview v okrese Bergen na druhém břehu řeky Hudson ležící přímo naproti Manhattanu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První pomoc poskytli Rushdiemu účastníci setkání, do nemocnice ho transportoval vrtulník.Video: Reuters

Zdroje z vyšetřování uvedly, že Matar měl padělaný newjerseyský řidičský průkaz.

Staniszewski dodal, že se ověřuje, zda Matar jednal skutečně sám. Z obav, že měl komplice, policie zablokovala silnici u domu ve Fairvew, kde Matar žil.

Brutální útok

Návštěvnice akce, kde byl Rushdie v pátek pobodán, Kathleen Jonesová uvedla, že útočník, který vyskočil na pódium, byl v černém. „Napřed jsme si mysleli, že je to nějaká kaskadérská akce, aby se ukázalo, že kolem tohoto autora je stále spousta kontroverzí. Ale během několika sekund se ukázalo, že tomu tak nebylo,“ vypověděla.

Foto: Twitter @horatiogates3, Reuters

Salmana Rushdieho transportují do vrtulníku.

Podle rabína Charlese Savenora, který byl také mezi asi 2500 diváky, Matar zaútočil, když Rushdie hovořil s moderátorem Henrym Reesem, spoluzakladatelem nadace, která poskytuje pobyty spisovatelům čelícím perzekucím. Útok podle něj trval asi dvacet sekund. Zpravodaj AP uvedl, že Matar spisovatele udeřil nebo bodl desetkrát až patnáctkrát.

Spisovatele Salmana Rushdieho pobodal útočník do krku na pódiu

Amerika

Rushdie byl přepraven letecky do nemocnice. Je napojen na dýchací přístroj, má zasažena játra, nervy v paži a zřejmě přijde o oko.

Salman Rushdie je na dýchacím přístroji, možná přijde o oko

Amerika

I moderátor byl napaden a utrpěl drobnější zranění na hlavě.

Podle CNN pořadatelé akce nedbali na doporučení zavést adekvátní bezpečnostní opatření a u vchodu nebyly podle návštěvníků ani rámy detekující kov a nedělaly se prohlídky. Předseda pořadatelské instituce Michael Hill uvedl, že útočník měl lístek, který ho opravňoval ke vstupu na akci. Hájil se tím, že na místě byli státní policisté a šerifovi lidé. Jeden policista tělem Rushdieho chránil.

Fatva na spisovatele

Kvůli knize Satanské verše vydané v roce 1988 vyhlásil v roce 1989 na autora íránský ájatolláh Chomejní fatvu, v níž ho odsoudil k smrti za urážku islámu a proroka Mohameda. I když Chomejní v témže roce umřel, fatva dál platí.

V souvislosti s vyhlášením fatvy na Rushdieho byl v roce 1991 ubodán japonský překladatel Hitoši Igaraši a v témže roce byl vážně zraněn také italský překladatel Ettore Capriolo. Norský vydavatel William Nygard byl v říjnu 1993 třikrát střelen do hlavy.

Anketa

Četli jste něco od Salmana Rushdieho?
Ano
12,7 %
Ne
87,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4813 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám