Hlavní obsah

Zešedivění po stresu nemusí být trvalé

Právo, JPL

Příběhy lidí, kteří v důsledku prodělané hrůzy nebo jiného stresu zešedivěli, nenajdeme jen v dobrodružné literatuře. Říká se, že francouzské královně Marii Antoinettě, dceři rakouské arcivévodkyně a české a uherské královny Marie Terezie, zbělely všechny vlasy během noci před popravou gilotinou, která se konala 16. října 1793. Proto lékaři označují náhlou změnu vlasů do šeda nebo do běla jako syndrom Marie Antoinetty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Historka o panovnici, podle některých názorů příliš rozmařilé ženě, podle jiných naopak osamocené nešťastnici uprostřed cizího prostředí v obrovském paláci ve Versailles, není úplně pravdivá.

Snížení stresu nemusí lidem po předčasném zešedivění navrátit původní barvu vlasů

Vlas, který již vyrostl z váčku (vchlípeniny pokožky, která vlas obaluje a ze které vzniká), už barvu nemění. Pokud se vlasy Marie Antoinetty skutečně předčasně zbarvily do běla, mohlo se tak stát spíše v důsledku dlouhého čekání na rozsudek a jeho vykonání, jakož i následkem ztráty manžela Ludvíka XVI., který byl popraven devět měsíců před ní, či v důsledku násilného odloučení od malého syna.

Hledání odpovědi na otázku, do jaké míry ovlivňuje duševní stres ztrátu původní barvy vlasů, donedávna ztěžovala omezená schopnost vědců zkoumat vlasy, jestliže jsou ještě pod pokožkou v podobě váčků. Tehdy na ně mohou působit nejen stresové hormony, ale i další procesy probíhající v našem těle a mysli.

Kofein může čmelákům pomáhat při účinnějším opylování

Koktejl

Problém vyřešila až posluchačka Kolumbijské univerzity v New Yorku Ayelet Rosenbergová. Přišla totiž na to, jak pořizovat velmi podrobné snímky tenkých řezů lidských vlasů o velikosti 1/20 milimetru umožňující vyčíslit ztrátu barviva ve vlasu, tedy šedivění.

Každý řez přitom zastupuje asi hodinu růstu vlasu. Nemusíme tak čekat až na zásadní změnu barvy vlasů, zaznamenatelnou pouhým okem – do té doby se nám totiž zdá, že k vůbec žádnému šedivění nedochází.

Pro svůj pokus si vědci vybrali 14 dobrovolníků ve věku devět až 65 let s přirozeně tmavými, bílými a současně tmavými i bílými vlasy. Účastníci experimentu si průběžně vedli deník, do něhož zapisovali, co dělají a jak moc jsou vystaveni stresu. Jejich poznámky poté výzkumníci přiřadili k hodnotám ztráty barviva ve vlasech.

Tam a zpátky

Badatele podle článku v časopise eLife překvapilo, že některé šedivé vlasy mohou získat přirozenou cestou svou původní barvu. Jeden z Newyorčanů zapojených do pokusu měl po návratu z dovolené některé předtím šedé vlasy opět tmavé.

Kam se odebrat, až se zhroutí civilizace? Na Nový Zéland, tvrdí studie

Koktejl

„Naše poznatky podporují stále sílící názor, že lidské stárnutí není neměnný proces, ale že může být alespoň částečně zastaveno, nebo dokonce dočasně zvráceno,“ zdůrazňuje Martin Picard, který řídil výzkumný kolektiv amerických, irských, britských a německých vědců.

Snížení stresu ale nutně nemusí lidem po předčasném zešedivění navrátit původní barvu vlasů.

Matematický model vypracovaný Picardem a jeho kolegy potvrzuje, že vlasy musejí dosáhnout určitého úbytku barviva, než zešednou, přičemž stres dokáže zmiňovaný proces urychlit.

Reklama

Výběr článků

Načítám