Hlavní obsah

V očkování u rakoviny slinivky hlásí vědci povzbudivé výsledky

Pacientům s rakovinou slinivky břišní svitla nová naděje. Lékaři začali testovat speciální vakcínu, která by měla zabránit návratu onemocnění. Výsledky jsou podle týmu specialistů vedených doktorem Vinodem Balachandranem z Memorial Sloan Kettering Cancer Centre v New Yorku velmi povzbudivé, píše server deníku Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vakcína byla použita při experimentální léčbě u 16 pacientů, jimž byla diagnostikována rakovina slinivky a podstoupili operaci. Hlavní látkou ve vakcíně je protein, který se odebírá z pacientova nádoru, a ten spustí imunitní odpověď. To umožňuje tělu „rozpoznat“ rakovinu jako hrozbu a T buňky ji zničí, pokud se onemocnění vrátí.

U osmi účastníků experimentu vakcína aktivovala T buňky a tito lidé byli o 18 měsíců později bez onemocnění.

Tento výsledek je velmi povzbudivý, protože po operaci pacienti přežívají v průměru 14 až 15 měsíců, uvedl Balachandran.

Zhoubný nádor slinivky břišní totiž patří k nejobtížněji léčitelným druhům rakoviny. „U rakoviny slinivky břišní jsou v současné době všechny terapie do značné míry neúčinné,“ dodal.

Přílišný optimismus ale brzdí. Ti, kteří na vakcínu nereagovali, onemocnění se jim vrátilo a zemřeli. „První výsledky naznačují, že pokud pacienti na vakcínu reagují, mají lepší výsledky v léčbě,“ dodal.

Proti rakovině děložního hrdla je v Česku nová vakcína

Zdraví

Vakcína byla vyvinuta s farmaceutickými společnostmi BioNTech a Genentech a použila se podobná technologii mRNA jako u očkovací látky proti covidu.

Lepší představu o účinnosti látky budou mít vědci až poté, co se vyzkouší na větším počtu nemocných. Více než 95 procent pacientů rakovinou slinivky břišní umírá do dvou let po stanovení diagnózy. Rakovina pankreatu totiž často zůstává nezjištěna, protože imunitní systém nerozpozná nádorové buňky jako hrozbu. Úmrtnost u těch, kterým byl nádor úplně odstraněn, je stále devadesátiprocentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám