Hlavní obsah

Útok na Kapitol otřásl americkou administrativou

– Washington
Novinky, Alex Švamberk

Bezprecedentní útok na budovu Kapitolu, kde zasedali kongresmani z obou komor, aby potvrdili vítězství Joea Bidena ve volbách, vedl k otřesům v administrativě stávajícího prezidenta Donalda Trumpa. Rezignoval tajemník národního bezpečnostního poradce Matthew Pottinger. O odchodu uvažují i další, uvedla televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Zástupce národního bezpečnostního poradce amerického prezidenta Matt Pottinger

Článek

Pottinger odstoupil kvůli Trumpově nedostatečné reakci na to, že dav jeho příznivců vtrhl do Kapitolu. Řekl, že neměl co zvažovat.

CNN uvedla, že rezignaci zvažují i další vysocí Trumpovi poradci včetně národního bezpečnostního poradce Roberta O´Briena a zástupce šéfa jeho kanceláře Chrise Liddella.

Dále rezignovala zástupkyně tiskové mluvčí Sarah Matthewsová a šéfka personálního štábu první dámy Stephanie Grishamová.

Mezi čtyřmi mrtvými z útoku na Kapitol je veteránka letectva

Amerika

Viceprezident Mike Pence byl podle republikánského senátora Jima Inhofa rozrušen tím, jak ho prezident Trump kritizoval. Pence odmítl vyhovět Trumpovu tlaku, aby nejmenoval Joea Bidena vítězem voleb. Trump pak na Twitteru uvedl, že „Mike Pence neměl dost kuráže na to, co by měl udělat – ochránit zemi a Ústavu.“

Trump testuje loajálnost viceprezidenta Pence: Odmítni uznat volitele, jinak tě nebudu mít rád

Amerika

Trump také údajně nařídil poradcům, aby šéfovi Pencovy kanceláře Marku Shortovi odepřeli vstup do Bílého domu. Short na to cestou do Kongresu odmítl odpovědět. Stejně tak neřekl, zda rezignuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám