Hlavní obsah

USA budou exhumovat oběti z Pearl Harboru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy se chystají exhumovat ostatky téměř 400 amerických vojáků zabitých v prosinci 1941 při japonském útoku na havajskou základnu Pearl Harbor. Ostatky mají být nově identifikovány a individuálně pohřbeny, uvedlo ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Zkáza Pearl Harboru. Potápějící se USS Oklahoma je vepředu vpravo.

Článek

„Nebudeme schopni identifikovat všechny, ale budeme usilovat o to, abychom uspokojili co nejvíce jejich rodin,“ uvedl náměstek ministra obrany Robert Work.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle serveru BBC se jedná o příslušníky námořnictva a námořní pěchoty z bitevní lodě USS Oklahoma, kterou při nečekaném japonském útoku 7. prosince 1941 zasáhla torpéda. Ze 429 obětí bylo identifikováno jen 35, načež byla těla v průběhu let 1942 až 1944 vyzvednuta a pohřbena do neoznačených hrobů. Teď mají s jejich identifikací pomoci moderní metody včetně rozborů DNA.

Jedním z těch, kdo čekají na určení ostatků svého zabitého příbuzného, je Tom Gray. Agentuře AP řekl, že na řádný pohřeb svého bratrance Edwina Hopkinse, který zemřel ve věku 19 let, čeká sedm desítek let.

Japonský útok si vyžádal více než 2400 mrtvých a vtáhl USA přímo do bojů druhé světové války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám