Hlavní obsah

Ukrajina může dostat ještě lepší zbraně, chce raketomety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Od konce minulého týdne, kdy byl schválen balíček pomoci Ukrajině v objemu 40 miliard dolarů, se spekuluje, jaké zbraně by mohla země čelící ruské agresi dostat, když polovina peněz jde na výzbroj. Mohlo by jít o salvové raketomety.

Foto: Profimedia.cz

Britská samohybná houfnice AS90

Článek

Ukrajina má obdržet dalších 18 tažených houfnic M777 ráže 155 mm i s tažnými vozidly a také tři dělostřelecké radary AN/TPQ-36. Dva tyto systémy řízení palby dostala Ukrajina už v roce 2015.

Od začátku války USA dodaly na Ukrajinu devadesát houfnic, 200 000 dělostřeleckých granátů, 5000 protitankových raket Javelin a 1400 protiletadlových raket Stinger nebo 700 sebevražedných dronů Switchblade.

Ukrajinci už používají americké houfnice M777

Evropa

Vzhledem k rozsahu pomoci by mohla Ukrajina dostat ještě další typy zbraní. Dva američtí představitelé uvedli podle serveru Daily Kos, že by mohly být na Ukrajinu poslány salvové raketomety M270 nebo M142 HIMARS. Ukrajina o tyto raketomety opakovaně žádá, velitel ukrajinských sil Valerij Zalužnyj řekl americkému náčelníkovi spojených štábů Marku Milleyovi, že by právě tyto raketomety potřebovali.

Druhý systém je modernější, lehčí a snáze transportovatelný, pořizuje si ho i Polsko.

 Spekulace o Patriotech

Objevily se i spekulace, že by Ukrajina mohla dostat systém protivzdušné obrany Patriot PAC-3. Spekuloval o tom i server Armyrecognition, ale bez důkazů. Psal o tom i indický server Republic World, ale také bez důkazů. Ten zmínil i možnost dodání HIMARSu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám