Hlavní obsah

Trumpa prý zaskočilo, že má Británie jaderné zbraně a Finsko není v Rusku

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump žil v domnění, že je Finsko součástí Ruska, netušil, že je Velká Británie jadernou velmocí, a nechal se slyšet, že by bylo senzační podniknout invazi do Venezuely. Ve své knize to podle serveru The Daily Mail tvrdí jeho někdejší poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Na to, zda je Finsko součástí Ruské federace, se Trump podle Boltonovy knihy, kterou má Daily Mail k dispozici a v následujících dnech by se měla objevit na pultech knihkupců, ptal tehdejšího náčelníka generálního štábu Johna Kellyho.

Dotaz na to, zda Spojené království disponuje jadernými zbraněmi, zase Trump podle Boltona vznesl v roce 2018 při setkání s jeho tehdejší ministerskou předsedkyní Theresou Mayovou. „Aha, vy máte atomové zbraně?“ skočil údajně šéf Bílého domu do řeči jednomu z členů britské delegace. A podle Boltona to nebyl vtip.

Trump žádal čínského prezidenta o pomoc ve volbách, píše Bolton v knize, kterou chce Bílý dům zakázat

Amerika

Británie byla třetí zemí na světě po USA a Sovětském svazu, která vyvinula jadernou bombu, a první úspěšný test provedla v roce 1952. Británie navíc v současnosti využívá k odstrašení svých nepřátel americké rakety Trident vybavené jadernými hlavicemi odpalované z ponorek, připomněla ČTK.

Novinářští špinavci

O Venezuele se Trump vyjadřoval v tom smyslu, že jde fakticky o součást Spojených států a bylo by senzační tam podniknout invazi. Novináře zas šéf Bílého domu – opět podle Boltona – označoval za špinavce, kteří by měli být popraveni.

Foto: Jim Young, Reuters

Bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton

Kniha The Room Where it Happened o rozsahu 592 stran by měla vejít do prodeje v úterý, Trumpova administrativa se tomu ale ještě snaží zabránit. Tvrdí, že obsahuje lži, ale i přísně tajné informace. Bolton ji vydává devět měsíců poté, co skončil ve funkci Trumpova poradce pro národní bezpečnost. Z útržků, které zveřejnila americká i další světová média vyplývá, že se Bolton rozepsal o údajné nekompetentnosti Trumpa v otázce americké zahraniční, ale i domácí politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám