Hlavní obsah

Trump žádal čínského prezidenta o pomoc ve volbách, píše Bolton v knize, kterou chce Bílý dům zakázat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump při loňském jednání požádal čínskou hlavu státu Si Ťin-pchinga, aby mu pomohl obhájit vítězství ve volbách. Píše se to v úryvku z nové knihy bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona, který dnes zveřejnil list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na summitu G20 v japonské Osace.

Článek

Podle exporadce nešlo o izolovaný incident, ale o součást "vzorce zásadně nepřijatelného chování, které podkopává samotnou legitimitu prezidentského úřadu".

Světová média si všímají zejména pasáže popisující bilaterální jednání Trumpa s jeho čínským protějškem při loňském summitu G20 v Japonsku. Si prý hovořil o významu americko-čínských vztahů, na což prezident Spojených států navázal komentářem o postojích Demokratické strany.

"Trump pak k mému ohromení stočil konverzaci k nadcházejícím prezidentským volbám v USA, odkazoval na ekonomické možnosti Číny a naléhal na Si, aby zajistil, že vyhraje," píše Bolton.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Bývalý bezpečnsotní poradce Bílého domu John Bolton

Bílý dům chce zabránit vydání knihy

Tvrzení je součástí Boltonovy knihy The Room Where It Happened, A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Memoáry z Bílého domu), v níž bývalý poradce popisuje své více než rok trvající působení v týmu prezidenta. Dílo má vyjít příští týden, Trumpova administrativa se tomu ale snaží zabránit a tento týden Boltona zažalovala kvůli údajně hrozícímu oslabení "národní bezpečnosti".

Trump brání vydání knihy svého poradce, každý rozhovor považuje za přísně tajný

Amerika

Bolton chtěl původně své memoáry vydat už o několik měsíců dříve a američtí novináři mají už delší dobu výtisky k dispozici. Nově zveřejněný úryvek popisuje řadu aspektů současné americké politiky vůči Číně, přičemž hodnocení je velmi kritické.

"Trumpovy konverzace se Si odrážely nejen nesrozumitelnost jeho obchodní politiky, ale také sloučení osobních politických zájmů a amerických národních zájmů v Trumpově mysli," uvádí Bolton. Prý během svého působení zažil "nespočet" konverzací, které dokládají, že Trumpovo jednání "podkopává samotnou legitimitu prezidentského úřadu".

Reklama

Související témata:

Související články

Trump vyhodil bezpečnostního poradce Boltona

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton skončil ve funkci. Na žádost amerického prezidenta Donalda Trumpa podal rezignaci. Nástupce by měl být znám příští...

Výběr článků

Načítám