Hlavní obsah

Trumpa potápí jeho vlastní advokát, impeachment jede dál

– Washington
Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Ústavní žaloba proti bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi je v souladu s ústavou. V úterý se na tom shodla většina amerických senátorů 56 hlasy proti 44. Pro hlasovalo už šest republikánů, které znechutila nesouvislá řeč jednoho z Trumpových obhájců.

Foto: ČTK/AP

Trumpův obhájce Bruce Castor

Článek

Senátoři napřed projednávali samotnou ústavnost žaloby vzhledem k faktu, že Donald Trump již není americkým prezidentem. Podle očekávání se přiklonili k názoru, který zastávala i většina odborníků, že souzení bývalé hlavy státu, která byla obžalovaná ještě před koncem mandátu, protiústavní není. V opačném případě by totiž vznikla situace, kdy by si prezident v období před odchodem z úřadu mohl dělat, co by se mu zlíbilo, aniž by za to nesl odpovědnost.

Většina republikánských senátorů hlasovala proti, nicméně šest republikánů se přidalo k demokratům. Je to o jednoho více než v lednu, kdy pro impeachment hlasovalo jen pět republikánů. Nově se pro proces vyslovil Bill Cassidy.

Foto: Reuters

Senátor Bill Cassidy je další republikán, který podpořil stíhání Donalda Trumpa.

„Hrozná práce advokáta”

Cassidy řekl, že Trumpovi obhájci odvedli před Senátem „hroznou práci“. Kritizován je zejména výkon advokáta Bruce Castora, který podle něj mluvil nesouvisle a zmateně.

Zpravodaj listu Sydney Morning Herald Matthew Knott dokonce uvedl, že z projevu bylo těžké cokoli vypíchnout nebo citovat. Jednou z perel byla například věta „Nebraska je docela justičně uvažující místo“. Castor dokonce opakovaně chválil své demokratické protivníky, což by Trump nikdy neudělal.

Impeachment přehledně: Význam pojmu, jeho historie a proč mu Trump čelí už podruhé

Amerika

I ústavní právník Alan Dershowitz na extrémně protrumpovské televizní stanici Newsmax o Castorově řeči otevřeně řekl: „Není tam žádný argument. Netuším, co dělá. Netuším, proč říká to, co říká.“

Dokonce se zdálo, že Castor připouští Trumpovu prohru ve volbách, což bývalý prezident nikdy neudělal, a právě zpochybňování výsledků voleb vedlo 6. ledna k bezprecedentnímu útoku davu na Kapitol. Ústavní žaloba schválená Sněmovnou reprezentantů 13. ledna viní Trumpa z podněcování ke vzpouře, protože své příznivce 6. ledna vyprovokoval ke vpádu do Kapitolu, kde zrovna kongresmani z obou komor potvrzovali vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách, což si vyžádalo pět mrtvých a desítky zraněných.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Trump byl podle médií při Castorově vystoupení vzteky bez sebe a ve svém floridském sídle křičel na televizní obrazovku, když ho slyšel mluvit. Výměna týmu právníků týden před procesem mu rozhodně nepomohla.

Proces pokračuje

Projednávání ústavní žaloby je zatím naplánované do neděle, a pakliže nebudou předvoláni svědci, mohlo by být uzavřené už na začátku příštího týdne. Od středy bude proces pokračovat prezentací argumentů k samotnému obvinění. Kongresmani vystupující v roli prokurátorů i Trumpova obhajoba budou mít k dispozici po 16 hodinách.

Sněmovna reprezentantů schválila ústavní žalobu proti Trumpovi. Už podruhé

Amerika

Pravděpodobnost Trumpova odsouzení je malá. Na uznání viny je ve 100členném Senátu potřebná dvoutřetinová většina, k demokratům by se muselo přidat 17 republikánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám