Hlavní obsah

Trump slíbil republikánům vítězství ve volbách do Kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Trump v sobotním projevu k dárcům Celostátního výboru Republikánské strany (RNC), který pronesl za zavřenými dveřmi ve svém letovisku Mar-a-Lago, slíbil, že pomůže republikánům, aby zvítězili ve volbách do Kongresu v roce 2022. Řekl, že příští prezident bude republikán.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Bývalý prezident Donald Trump

Článek

„Stojím před vámi dnes večer naplněn přesvědčením, že v roce 2022 získáme zpět Sněmovnu (reprezentantů) a Senát,” uvedl exprezident a dodal: „A pak v roce 2024 republikánský kandidát získá Bílý dům.“

I když nezakrýval frustraci z toho, že loni nebyl zvolen, neuvedl, jestli bude sám kandidovat do Bílého domu, přestože mu to zákon umožňuje, zvolen byl jen jednou. Dal najevo, že debatu o svých plánech chce otevřít až po volbách do Kongresu, které se uskuteční příští rok v listopadu.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Podle předem připravených poznámek, které má agentura Reuters k dispozici, se Trump chtěl prezentovat jako někdo, kdo může tahat za nitky v Republikánské straně. Řekl, že chce mluvit o budoucnosti strany a o tom, ”co musíme udělat, abychom našim kandidátům připravili cestu k vítězství”.

Podle něj je klíčem k republikánskému úspěchu ve volbách do Kongresu posílit podporu mezi Afroameričany a Hispánci.

Trumpova aktivní role v republikánské politice, navzdory jeho volební prohře, se liší od přístupu jeho předchůdců, kteří se po odchodu z Bílého domu většinou stáhli z centra pozornosti, uvedla agentura Reuters. Většina jich však strávila v Bílém domě dvě volební období a už nemohli být znovu zvoleni.

Trumpův poradce Jason Miller řekl před setkáním, že dárci republikánů Trumpův projev uvítají: „Palm Beach je novým centrem politické moci a prezident Trump je nejlepším poslem Republikánské strany.”

Trump útočil na McConnella a Pence

Trump současně v projevu ostře zkritizoval lídra republikánské menšiny v Senátu Mitche McConnella a poznamenal, že je stále zklamaný z přístupu svého někdejšího viceprezidenta Mikea Pence. Senátor McConnell Trumpa po volbách rozhněval tím, že za vítěze prezidentského klání označil Bidena. Jeden účastník sobotní akce Reuters řekl, že Trump se odchýlil od předem připraveného projevu, když republikánského senátora údajně označil za ”z***syna”.

Trump nezaloží novou stranu, naznačil další kandidaturu na prezidenta

Amerika

Trump v projevu k dárcům řekl, že je z Pence stále zklamaný, což mu údajně řekl při nedávném hovoru. Podle zdroje Reuters ani tato poznámka nebyla součástí připraveného textu.

Svého někdejšího viceprezidenta před odchodem z úřadu Trump odsoudil za to, že nezabránil Kongresu v potvrzení výsledků listopadových prezidentských voleb. To přitom nebylo v Pencově kompetenci. Potvrzování výsledků voleb se konalo 6. ledna a přerušil jej vpád Trumpových stoupenců do Kapitolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám