Hlavní obsah

Trump řekl svému poradci, že chtěl kvůli Bidenovi tlačit na Ukrajinu

New York
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump loni v létě řekl svému tehdejšímu bezpečnostnímu poradci Johnu Boltonovi, že chce zmrazit vojenskou pomoc pro Ukrajinu do té doby, než tamní představitelé pomohou s vyšetřováním demokratů, včetně Trumpova rivala v prezidentském klání Joea Bidena. Informoval o tom v neděli list The New York Times (NYT) s odvoláním na chytanou knihu Johna Boltona. Trump popřel, že by něco takového řekl.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Národní bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton

Článek

Podle amerického deníku The New York Times se popis klíčové debaty mezi Trumpem a jeho bezpečnostním poradcem objevuje v knize, na které Bolton pracuje. Jak poznamenala agentura AP, Boltonova slova nahrávají demokratům, kteří proti Trumpovi vznesli ústavní žalobu, a naopak mohou narušit plány na obhajobu prezidenta. Právě kvůli svému chování vůči Ukrajině čelí nyní americký prezident impeachmentu .

Donald Trump tvrzení, že blokoval pomoc Ukrajině ve výši 391 milionů dolarů, na Twitteru popřel: „Nikdy jsem neřekl Johnu Boltonovi, že pomoc Ukrajině byla spojena s vyšetřováním demokratů včetně Bidenových. A on si na to nikdy nestěžoval... a jestliže to John Bolton říká, dělá to jen proto, aby prodal knihu.“ Trump v sérii tweetů upozornil, že jeho vojenská pomoc Ukrajině byla větší, než jakou poskytly předchozí vlády, protože jí dodal i protitankové střely Javelin.

Rukopis knihy podle televize CNN Bolton poskytl svým nejbližším spolupracovníkům a zřejmě od nich ho noviny získaly. Boltonův advokát Charles Cooper uvedl, že rukopis byl předán 30. prosince Národní bezpečnostní radě. Dodal, že jí ho poskytl navzdory „našemu pevnému přesvědčení, že rukopis neobsahuje žádnou informaci, který by mohla být označena za tajnou.”

Nepřímo ale CNN nepřímo potvrdil, že informace listu jsou blízké pravdě.

Bolton odešel z funkce prezidentského poradce loni v září; podle Trumpa byl vyhozen, Bolton tvrdí, že kvůli sporům s prezidentem rezignoval sám. Nedávno se bývalý poradce nechal slyšet, že je ochoten v rámci impeachmentu svědčit, bude-li před senátory předvolán. Republikáni ale podmiňovali jeho předvolání možností vyslechnout syna Johna Bidena Huntera, což demokraté odmítli. Zda bude předvolán, se zatím neví.

Demokraté odmítli dohodu s republikány o svědcích

Amerika

Ukrajinská firma Burisma, kde Hunter Biden pracoval, čelila vyšetřování. Donald Trump měl podezření, že Joe Biden právě kvůli vyšetřování firmy Burisma donutil vyměnit Kyjev generálního prokurátora Viktora Šokina. Šokin byl skutečně odvolán, ale vyšetřování pokračovalo a neprokázalo, že se Hunter Biden dopustil něčeho nezákonného.

Ukrajinská prokuratura znovu prošetří působení Bidenova syna

Evropa

Žalobu, o které nyní rozhoduje americký Senát a která by teoreticky mohla vést k odvolání prezidenta z úřadu, vznesla demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů. Donald Trump obvinění ze zneužití funkce a z obstrukcí vůči Kongresu odmítá a očekává se, že horní komora ho podpoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám