Hlavní obsah

Trump obviněn: Zneužil pravomoci a vymáhal si pomoc Ukrajiny před volbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Sněmovní demokraté obvinili amerického prezidenta Donalda Trumpa, že zneužil své pravomoci, aby si vymohl pomoc Ukrajiny v prezidentských volbách v roce 2020. Vyplývá to z vyšetřovací zprávy, kterou zveřejnil sněmovní výbor pro zpravodajství, jenž je pod kontrolou demokratů.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Sněmovní demokraté obvinili Donalda Trumpa ze zneužívání pravomocí

Článek

Dokument je určen pro právní výbor sněmovny, který ve středu v souvislosti s přípravou možné ústavní žaloby na prezidenta začne se slyšeními.

„Prezidentovo jednání je v rozporu se zahraniční politikou USA vůči Ukrajině a podkopalo naši národní bezpečnost ve prospěch dvou politicky motivovaných vyšetřování, která by pomohla Trumpovi ke znovuzvolení v roce 2020,” stojí ve zprávě.

Sněmovní demokraté viní Trumpa ze dvou činů. Zaprvé z toho, že podmiňoval setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Bílém domě a vojenskou pomoc jeho zemi tím, že Kyjev veřejně prohlásí, že zahájil vyšetřování bývalého viceprezidenta USA Joea Bidena a jeho syna. Že šlo o nepřípustný princip zvaný quid pro quo (něco za něco), potvrdil ve své výpovědi jednoznačně americký velvyslanec při EU Gordon Sondland.

Zadruhé je Trump viněn ze zasahování do vyšetřování o možné ústavní žalobě (impeachment), když nutil zástupce vlády, aby nevypovídali před kongresmany, a zároveň útočil na ty, kteří se do Kongresu dostavili.

Kongres Trumpa vyzval, aby buď vypovídal, nebo si přestal stěžovat

Amerika

„Žádný prezident v historii s výjimkou Trumpa nenařídil celé výkonné moci, aby nesvědčila před Kongresem,” uvádí dokument s tím, že veřejné útočení na kongresové svědky a jejich zastrašování je federálním zločinem.

Zastrašovat měl například bývalou velvyslankyni na Ukrajině Marii Yovanovitchovou, kterou na Twitteru nevybíravě zostouzel přímo ve chvíli, kdy vypovídala. Tímto krokem proti sobě popudil i řadu republikánů.

Jedná se o „lynč”, brání se prezident

Již v pondělí zveřejnili zprávu republikánští členové výboru pro tajné služby, podle kterých neexistuje žádný důvod, aby prezident čelil impeachmentu.

Trump trvá na tom, že se o žádný výměnný obchod s Ukrajinou nejednalo, a snahu demokratických zákonodárců o sesazení považuje za „lynč”. Proces impeachmentu, který demokraté odstartovali, může teoreticky vést k Trumpově sesazení z úřadu hlavy státu.

Trump se impeachmentu nebojí, i když slyšení ukázala, že hledal pro volby pomoc v zahraničí

Amerika

Zpráva demokratů je dalším krokem k impeachmentu. Formální rozhodnutí o ústavní žalobě na prezidenta by podle amerických médií mohlo padnout během několika týdnů. Pokud sněmovna skutečně prezidenta zažaluje, povede proces Senát. Ten ale ovládají republikáni, proto se nepředpokládá, že by Trumpa senátoři sesadili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám