Hlavní obsah

Vedení TOP 09 doporučilo jako ministra pro vědu Ženíška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejužší vedení vládní TOP 09 doporučilo do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace poslance Marka Ženíška. O konečné nominaci na uvolněnou pozici ve vládě rozhodne ve čtvrtek výkonný výbor strany.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Marek Ženíšek

Článek

„Moc si vážím, že mě předsednictvo TOP 09 doporučilo na funkci ministra pro vědu, výzkum a inovace, a beru to jako ocenění své dosavadní práce,“ sdělil Novinkám v úterý po jednání předsednictva strany poslanec a předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek.

Členem TOP 09 je Ženíšek od roku 2009, přičemž až do roku 2019 byl místopředsedou strany, v letech 2015 až 2017 zastával post prvního místopředsedy.

Předsednictvo na svém úterním jednání vybíralo z několika kandidátů na ministra pro vědu, nejlépe z toho nakonec vyšel Ženíšek. Finální rozhodnutí padne ve čtvrtek na výkonném výboru TOP 09.

Tuleja se vzdal nominace

Domácí

Už před jednáním předsednictva ale zaznívaly kladné ohlasy na Ženíška. „Věřím, že by funkci vykonával dobře. Je to zkušený politik, akademik, zkušenosti má, takže nemám obavy,“ řekl například místopředseda strany a senátor Tomáš Czernin.

TOP 09 hledá kandidáta na post, na který před necelými dvěma týdny oznámila rezignaci ministryně Helena Langšádlová (TOP 09), jež byla kritizována za nedostatečné prodávání své práce veřejnosti, už podruhé. Minulý týden v úterý totiž vedení strany vsadilo na ekonoma a bývalého rektora Slezské univerzity v Opavě Pavla Tuleju (TOP 09). Ten se měl ujmout funkce v pondělí, ale v pátek se nominace vzdal poté, co vyšlo najevo, že v minulosti publikoval část svých odborných prací v tzv. predátorských časopisech. Odborníci se pozastavovali především nad jejich vědeckou úrovní.

Zbytečný vlastňák a tragikomedie, hodnotí manévry TOP 09 politologové

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám