Hlavní obsah

Texas a 17 dalších států USA povstalo proti Bidenovi. Rozhodne Nejvyšší soud

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin
Aktualizováno

Americký stát Texas se tento týden obrátil na Nejvyšší soud USA s žádostí o anulování výsledků prezidentských voleb. Žaloba míří na klíčové státy Georgia, Michigan, Pensylvánie a Wisconsin, které po sečtení korespondenčních hlasů získal konečný vítěz Joe Biden. Georgia, Michigan, Pensylvánie a Wisconsin krátce poté vyzvaly Nejvyšší soud USA, aby žalobu odmítl.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Zvolený americký prezident Joe Biden

Článek

Podle Texasu žalované státy kvůli koronaviru upravily pravidla pro korespondenční hlasování v rozporu se zákonem. Stížnost k Nejvyššímu soudu podal ministr spravedlnosti státu Texas Ken Paxton. Využil přitom možnosti států unie žalovat jiné státy přímo u Nejvyššího soudu a obejít tak soudy nižší instance.

Georgia, Michigan, Pensylvánie a Wisconsin vyzvaly nejvyšší soud USA, aby odmítl žalobu, kterou podal Texas. Podle zástupců těchto států, kde v letošních volbách vyhrál Joe Biden, je žaloba nepodložená.  Podle ministrů spravedlnosti žalovaných států ale texaský podnět obsahuje "velký počet nepodložených tvrzení", která již odmítly soudy nižší instance.

"Neexistují náznaky, že by došlo k jakémukoliv podvodu či k něčemu, co by mohlo zpochybnit správnost volebních výsledků," uvedl ministr spravedlnosti Winsconsinu Josh Kaul.

Soudy nižší instance už smetly ze stolu desítky žalob Trumpova týmu na neregulérnost průběhu voleb. Většinu soudců Nejvyššího soudu v USA ale v poměru 6 ku 3 tvoří soudci blízcí republikánům, přičemž tři z nich jmenoval přímo dosluhující prezident Donald Trump.

Výsledky prezidentských voleb už potvrdily všechny americké státy

Volby USA

Šance spíše malá, soudí média

K žalobě se záhy přidalo dalších 17 států, v nichž bodoval poražený republikánský kandidát a současný šéf Bílého domu Donald Trump, a následně i samotný prezident. Americká média včetně tiskových agentur Reuters a AP se nicméně shodují, že tento patrně poslední pokus zvrátit výsledky listopadových prezidentských voleb přílišnou šanci na úspěch nemá. Chybí podle nich jakékoliv důkazy o údajné manipulaci s korespondenčními hlasy.

Wisconsin zamítl Trumpovu žádost o zneplatnění 200 000 hlasů

Amerika

Oficiální výsledky voleb už vyhlásily všechny americké státy. Demokrat Joe Biden podle nich získal 306 volitelů, republikán Donald Trump 232. Volitelé mají v pondělí oficiálně vybrat příštího amerického prezidenta. Pokud by ale Biden přišel o volitele ze žalovaných států, s funkcí amerického prezidenta by se musel minimálně dočasně rozloučit.

Ztráta času, ozval se Wisconsin

Žalované státy jakékoliv pochybení odmítají. "Je mi líto Texasanů, že se jejich daněmi plýtvá na takovou skutečně trapnou žalobu," řekl podle ČTK ministr spravedlnosti státu Wisconsin Josh Kaul, který snahu Texasu ostře kritizoval stejně jako vedení dalších tří napadených států.

Pensylvánie: Trumpova žaloba padla

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám