Hlavní obsah

Spojené státy chtějí stáhnout své vojáky ze Sýrie do konce dubna

Američtí vojáci by se měli stáhnout ze Sýrie do konce dubna. Napsal to list The Wall Street Journal s odvoláním na informace nejmenovaných představitelů americké vlády i armády. Prezident Donald Trump v prosinci ohlásil, že chce americké vojáky ze Sýrie stáhnout, protože teroristický Islámský stát (IS) byl už poražen.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Armáda s prezidentovým rozhodnutím nesouhlasí a bývalý ministr obrany James Mattis kvůli tomuto kroku rezignoval.

Na boji proti IS se v Sýrii významně podílely kurdské milice, které USA podporovaly. Trumpovo nedávné rozhodnutí tak vyvolalo debatu o příštím osudu syrských Kurdů, kteří přijdou o hlavní záštitu proti tureckým útokům. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan později oznámil, že s Trumpem jednal o ustavení bezpečnostní zóny podél části syrsko-turecké hranice.

Trumpova administrativa dosud nemá podle zdrojů WSJ plán na ochranu spojeneckých kurdských bojovníků po odchodu amerických vojáků. Amerikou podporované kurdské milice se v nadcházejících dnech chystají dobýt z rukou IS poslední zbytky území v Sýrii, a americká armáda se tak začíná soustředit na stažení amerických vojáků ze Sýrie v následujících týdnech, napsal WSJ s odkazem na zdroje.

Pokud Trumpova administrativa svá dosavadní stanoviska výrazně nezmění, plánuje armáda podle zdrojů stáhnout většinu vojáků ze Sýrie do poloviny března, do konce dubna pak všechny. Bližší podrobnosti o stažení amerických vojáků ze Sýrie Pentagon odmítl sdělit.

Reklama

Výběr článků

Načítám