Hlavní obsah

Soud v USA zamítl snahu o zastavení vydání knihy Trumpovy neteře

Newyorský soudce se ve čtvrtek odmítl zabývat žádostí bratra prezidenta Donalda Trumpa o zastavení vydání knihy prezidentovy neteře Mary. Dílo je podle dostupných informací k Trumpovi značně kritické. Soudce Kelly řekl, že nemá pravomoc se k případu vyjádřit, informovala agentura AP.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Mary Trumpová je dcerou prezidentova již zesnulého staršího bratra Freda Trumpa juniora. Kniha nese název "Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man" (Příliš mnoho a nikdy dost: Jak moje rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže na světě). Podle internetového popisku dílo odhaluje "traumata, ničivé vztahy a tragickou kombinaci zanedbávání a zneužívání" v Trumpově rodině.

Trump se snaží zablokovat vydání další knihy. Napsala ji jeho neteř

Amerika

Kniha má vyjít 28. června a cílem žádosti Roberta Trumpa, prezidentova bratra, bylo zajistit si soudní příkaz, který by vydavatelskému domu Simon & Schuster zakázal její zveřejnění. Podle Roberta totiž Mary podepsala před několika desetiletími při dědickém řízení dohodu, která jí mimo jiné zavazuje k mlčenlivosti ohledně vyjednávání a vztahů s příbuznými. Dohoda se týkala pozůstalosti po Fredu Trumpovi staršímu, prezidentově otci.

Bývalý Trumpův poradce Bolton může vydat paměti, rozhodl soud

Amerika

Právník Mary Trumpové rozhodnutí soudu do aféry nezasahovat uvítal. "Doufáme, že toto rozhodnutí záležitost ukončí. Demokracii prospívá volné šíření myšlenek a tento soud, ani žádný jiný, nemají pravomoc porušovat ústavu tím, že by dopředu bránil základnímu politickému vyjádření," poznamenal. Bílý dům zatím věc nekomentoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám