Hlavní obsah

Somálští piráti dostali za zabití Američanů doživotí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norfolk

Soud v americkém státě Virginie poslal v pondělí na doživotí za mříže dvojici somálských pirátů. Muži byli členy skupiny, jež počátkem roku unesla jachtu se čtyřmi Američany, kteří byli později nalezeni mrtví.

Foto: Profimedia.cz

Somálský pirát. Ilustrační foto

Článek

Jean a Scott Adamovi z Kalifornie se v únoru plavili s přáteli Bobem Rigglem a Phyllis Macayovou jižně od pobřeží Ománu, když je přepadli piráti. O několik dní později byli Američané nalezeni zastřeleni.

Piráti chtěli rukojmí dopravit do Somálska a odsud vyjednat jejich propuštění za tučné výkupné. Plány jim ale překazila americká válečná loď, jež je začala stíhat. Její velení pirátům tlumočilo nabídku, že jim přenechá jachtu, vydají-li zadržené. To ale piráti odmítli s tím, že za jachtu dostanou méně peněz.

„Dnešní rozsudky jsou vzkazem všem, kdo se účastní pirátských akcí a ozbrojených útoků na mořích,“ řekl po verdiktu soudu prokurátor Neil MacBride. Poznamenal také, že pirátství je pohromou ohrožující národní zájmy, obchod i lidské životy.

Jeden z pirátů u soudu marně argumentoval, že na společníky naléhal, aby propustili unesené ženy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám