Hlavní obsah

Somálští piráti dostali za zabití Američanů doživotí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norfolk

Soud v americkém státě Virginie poslal v pondělí na doživotí za mříže dvojici somálských pirátů. Muži byli členy skupiny, jež počátkem roku unesla jachtu se čtyřmi Američany, kteří byli později nalezeni mrtví.

Foto: Profimedia.cz

Somálský pirát. Ilustrační foto

Článek

Jean a Scott Adamovi z Kalifornie se v únoru plavili s přáteli Bobem Rigglem a Phyllis Macayovou jižně od pobřeží Ománu, když je přepadli piráti. O několik dní později byli Američané nalezeni zastřeleni.

Piráti chtěli rukojmí dopravit do Somálska a odsud vyjednat jejich propuštění za tučné výkupné. Plány jim ale překazila americká válečná loď, jež je začala stíhat. Její velení pirátům tlumočilo nabídku, že jim přenechá jachtu, vydají-li zadržené. To ale piráti odmítli s tím, že za jachtu dostanou méně peněz.

„Dnešní rozsudky jsou vzkazem všem, kdo se účastní pirátských akcí a ozbrojených útoků na mořích,“ řekl po verdiktu soudu prokurátor Neil MacBride. Poznamenal také, že pirátství je pohromou ohrožující národní zájmy, obchod i lidské životy.

Jeden z pirátů u soudu marně argumentoval, že na společníky naléhal, aby propustili unesené ženy.

Reklama

Související články

Somálští piráti unesli loď plnou cukru

Somálští piráti ve čtvrtek unesli nákladní loď MV Syria Star přepravující cukr s 24 lidmi na palubě. Plavidlo pod vlajkou karibského ostrovního státu Svatý...

Výběr článků

Načítám